ŠPÁNIKOVÁ, Šárka a Michal HORSÁK. Vliv faktorů prostředí a prostorového uspořádání na diverzitu lesních plžů na jemné prostorové škále. In Zoologické dny. 2019. ISBN 978-80-87189-25-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv faktorů prostředí a prostorového uspořádání na diverzitu lesních plžů na jemné prostorové škále
Název česky Vliv faktorů prostředí a prostorového uspořádání na diverzitu lesních plžů na jemné prostorové škále
Název anglicky The effect of environmental and spatial factors on the diversity of forest snails at a small spatial scale
Autoři ŠPÁNIKOVÁ, Šárka a Michal HORSÁK.
Vydání Zoologické dny, 2019.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-87189-25-2
Klíčová slova česky lesní plži, faktory prostředí, prostorové uspořádání
Klíčová slova anglicky forest land snails, enviromnmental factors, spatial distribution
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Šárka Špániková, učo 408322. Změněno: 23. 9. 2019 15:45.
Anotace
Prostorové rozmístění organizmů může být řízeno několika obecnými mechanizmy utváření lokálních společenstev, z nichž dva představují hraniční případy určitého kontinua. Jedním z nich je dominující vliv podmínek prostředí, ve kterých jsou dané druhy schopné přežívat a prosperovat (tzv. species sorting). Opačným případem je situace, kdy všechny druhy společenstva mají teoreticky totožné ekologické nároky a o jejich rozmístění rozhodují jejich disperzní schopnosti (tzv. neutrální model). Suchozemští plži jsou skupinou organismů, která velmi dobře odpovídá na podmínky prostředí, a zároveň mají díky tělesným dispozicím a migračním bariérám značně limitovanou disperzní schopnost, tudíž jsou často odkázáni na pasivní možnosti transportu. Není známo mnoho studií, které by se zabývaly těmito dvěma mechanismy na jemné prostorové škále, a proto jsem se rozhodla touto problematikou zabývat ve své práci. Výzkum probíhal na trvalé vzorkovací ploše v dubohabřině na okraji Moravského krasu. Zde byl na společenstvu lesních plžů srovnáván vliv proměnných prostředí a prostorového uspořádání. Z této studie je tedy patrné, že variabilitu plžů ovlivňují faktory prostředí i na jemné škále, ale díky výsledkům rozkladu variance můžeme usuzovat, že jsou do jisté míry prostorově uspořádané. Nicméně část variability byla vysvětlena pouze prostorovým uspořádáním, proto je možné uvažovat o vlivu disperzní schopnosti plžů, což se nejvíce projevilo na prostorově nejvzdálenějších vzorcích.
VytisknoutZobrazeno: 12. 7. 2024 01:16