TÓTH, Peter. Duchovný svět člověka v mladší době kamenné. Pardubice: Východočeské muzeum v Pardubicích, 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Duchovný svět člověka v mladší době kamenné
Název anglicky Spiritual world of man in the Neolithic
Autoři TÓTH, Peter (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání Pardubice, 2019.
Nakladatel Východočeské muzeum v Pardubicích
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00111078
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky neolit; duchovný svet; pohrebný rítus
Klíčová slova anglicky Neolithic; spiritual world; burial practices
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Peter Tóth, PhD., učo 179848. Změněno: 15. 3. 2020 15:27.
Anotace
Náboženské predstavy v praveku sú úzko prepojené s každodennými aktivitami človeka. Kultové predstavy sú odrazom jednej z najväčších zmien v ľudskej histórii - pestovaním kultúrnych plodín a chovom domácich zvierat, ktorá predstavovala hlavnú zložku stravy človeka v neolite. Zabezpečenie stravy išlo ruka v ruke s radikálnou zmenou myslenia, v centre ktorého bola plodnosť, pravidelný rytmus prírodných cyklov a nekonečné striedanie cyklov znovuzrodenia a umierania. Cieľom prednášky bude ukázať na pestrý duchovný svet človeka žijúceho pred 7000 rokmi na základe vybraných príkladov z českého a slovenského prostredia.
Anotace česky
Náboženské představy v pravěku jsou úzce propojené s každodenními aktivitami člověka. Kultové představy jsou odrazem jedné z největších změn v lidské historii - pěstováním kulturních plodin a chovem domácích zvířat, která představovala hlavní složku stravy člověka v neolite. Zabezpečovaní stravy šlo ruku v ruce s radikální změnou myšlení, v centru kterého byla plodnost, pravidelný rytmus přírodních cyklů a nekonečné střídání cyklů znovuzrození a umírání. Cílem přednášky bude ukázat na pestrý duchovní svět člověka žijícího před 7000 roky na základě vybraných příkladů z českého a slovenského prostředí.
Anotace anglicky
Religious belief in Prehistory is tightly connected with the day-to-day activities of a man. Cult practices are a reflection of one of the most significant changes in human history - the cultivation of cereals and animal husbandry, which were also the primary food sources of a man in the Neolithic. Securing the food this way reflected a radical change in thinking in the centre of which was fertility, regular rhythm of natural cycles and an infinite alteration of cycles of birth and death. The goal of the lecture is to point out towards the complex spiritual world of a man living 7000 years ago based on examples from Czechia and Slovakia.
Návaznosti
MUNI/A/0930/2018, interní kód MUNázev: Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace VIII
Investor: Masarykova univerzita, Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace VIII, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 09:58