BAKEŠ, Ondřej, Jana ČERMINOVÁ, Karolina FOLETTI, Stanislav HASIL, Ondřej HAVÁČ, Martin HROMEK, Hana KRUTÍLKOVÁ, Lukáš LEXA, Michal MAKO, Jakub MARŠA, Pavel MÁŠA, Lenka POKORNÁ KORYTAROVÁ, Ester PUČÁLKOVÁ, Tereza RICHTÁRIKOVÁ, Jaromír SOBOTKA a Ondřej VARAĎA. Promýšlet Evropu dvacátého století : Mezníky vzpomínané a zapomínané. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Promýšlet Evropu dvacátého století : Mezníky vzpomínané a zapomínané
Název anglicky Rethinking 20th Century Europe : Forgotten and Remembered Historical Milestones
Autoři BAKEŠ, Ondřej (203 Česká republika, domácí), Jana ČERMINOVÁ (203 Česká republika, domácí), Karolina FOLETTI (203 Česká republika, domácí), Stanislav HASIL (203 Česká republika, domácí), Ondřej HAVÁČ (203 Česká republika, domácí), Martin HROMEK (203 Česká republika, domácí), Hana KRUTÍLKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Lukáš LEXA (203 Česká republika, domácí), Michal MAKO (703 Slovensko, domácí), Jakub MARŠA (203 Česká republika, domácí), Pavel MÁŠA (203 Česká republika, domácí), Lenka POKORNÁ KORYTAROVÁ (203 Česká republika, domácí), Ester PUČÁLKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Tereza RICHTÁRIKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Jaromír SOBOTKA (203 Česká republika, domácí) a Ondřej VARAĎA (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání konference
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00124804
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Europe; milestones; 20th century
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Zuzana Matulíková, učo 405304. Změněno: 1. 2. 2023 16:55.
Anotace
Šestý ročník konference Promýšlet Evropu dvacátého století, který proběhne ve dnech 12. a 13. listopadu 2019, bude zasvěcen mezníkům, výročím, svátkům a významným dnům v historii. Pokusíme se zachytit fenomén milníků a výročí z různých úhlů pohledu, odhalit příčiny jejich připomínání, instrumentalizaci, a to z pohledu států, skupin, ideových hnutí či jedinců. Budeme analyzovat typické prvky a zamýšlet se nad jejich dopady, a to nejen z politické perspektivy, ale také z hospodářského, kulturního i sociálního úhlu pohledu. Sledovanou tematiku je možné pojmout interdisciplinárně. V rámci našeho dvoudenního setkání budeme pátrat po odpovědích na otázky: Do jaké míry mají přelomová data, výročí a památné dny vliv na evropské dějiny minulého století? Jaký měly účel a koho či co lze zařadit mezi jejich původce, objednavatele a udržovatele? K čemu byly využívány? Jak se v průběhu delšího časového úseku proměňovaly festivity a rituály s nimi spjaté, případně jejich účel? Měly svůj „druhý život“ a co dalšího „způsobily“? Příspěvky by měly být zaměřeny jak na širší ideové jevy, tak i na konkrétní události. Cílem výstupu by však nemělo být detailní zaobírání se úzce specifickými či regionálními tématy, ale naopak vystihnutí mezinárodního významu, či alespoň širšího kontextu a srovnání. Klademe důraz na obecnější souvislosti – budeme interpretovat příčiny, účel a následný dopad sledovaných jevů. Současně není nutné se držet pouze ustálených milníků, jako jsou v případě československých dějin osmičková či devítková výročí, i když ani těm se explicitně nevyhýbáme. Vítané jsou příspěvky, které analyzují mezníky a jejich udržování také u nemajoritních skupin a hnutí. Časově se zaměříme na období mezi počátkem 20. století a rozpadem východního bloku.
Anotace anglicky
The 6th conference Rethinking 20th Century Europe which will take place on 12-13 November 2019, is dedicated to historical milestones, anniversaries, celebrations and significant historical days. The participants will try to capture the phenomenon of milestones and anniversaries from different point of views as well as to reveal causes of their recalling and instrumentalization by various states, groups, ideological movements and individuals. The participants will analyse typical features and contemplate their economic, cultural and social impacts at the conference. The topic may be approached in an interdisciplinary way. We will try to answer the following questions within our two days session: To what extent did milestones and remembrance days influence European 20th century history? What was their purpose? Who (or what) was their cause, “commissioner” and “keeper”? What were they used for? How have rituals and festivities changed during a long period of time and how have changed their purpose? Have milestones had their “second life”? Have they caused anything else? Submissions should be focused on wider ideological phenomenon as well as on particular events. The aim of the presented paper should not be detailed description of regional topics, on contrary it should capture the international significance of the milestones or, at least, describe wider context and comparison. We emphasize the general context – the participants will interpret causes, intentions and after-effects of observed phenomena. It is not necessary to focus only on the well-known milestones as are the “number-8-milestones” in a case of the Czechoslovak history (the years 1918, 1938, 1948 or 1968). The submissions which analyse milestones and movements of minorities are also welcome. The time-frame of the paper is from the beginning of the 20th century to the disintegration of the Eastern bloc.
Návaznosti
MUNI/A/1257/2018, interní kód MUNázev: Kulturní identita v dějinách střední Evropy (Akronym: Kulturní identita)
Investor: Masarykova univerzita, Kulturní identita v dějinách střední Evropy, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 23:10