OBDRŽÁLKOVÁ, Marie a Libor USTOHAL. Kortizol a aldosteron jako stresové hormony u schizofrenie. Česká a slovenská psychiatrie. Galén, 2019, roč. 115, č. 5, s. 232-236. ISSN 1212-0383.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kortizol a aldosteron jako stresové hormony u schizofrenie
Název anglicky Cortisol and aldosteron as stress hormones in schizophrenia
Autoři OBDRŽÁLKOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant, domácí) a Libor USTOHAL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká a slovenská psychiatrie, Galén, 2019, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30215 Psychiatry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00111394
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky psychóza; schizofrenie; aldosteron; kortizol; stres
Klíčová slova anglicky sychosis; schizophrenia; stress; cortisol; aldosterone
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 1. 4. 2020 16:03.
Anotace
Výzkum psychóz, zvláště schizofrenie, je v posledních letech zaměřen na období před jejich propuknutím a těsně po něm. Zajímavým tématem výzkumu se v poslední době stává vliv stresu a dysregulace osy hypotalamus-hypofýza-kůra nadledvin, které zřejmě hrají významnou roli v etiopatogenezi schizofrenie. Výzkum se zaměřuje především na roli kortizolu a přitom se dochází k rozdílným výsledkům. Většina studií však svědčí pro zvýšenou bazální hladinu kortizolu u pacientů s první epizodou psychózy či osob s velmi vysokým rizikem rozvoje psychózy, ale na druhou stranu dynamická kortizolová odpověď na stres je snížená. Další hormon - aldosteron, který byl dlouho považován za mineralokortikoid bez jakékoli funkce v CNS, může dle recentních poznatků rovněž ovlivnit psychické funkce. Existují studie, které prokazují souvislost koncentrací aldosteronu s klinickým stavem u depresivních poruch - s jejich závažností, průběhem a výsledkem. V pilotní studii s pacienty trpícími schizofrenií byly výsledky odlišné než v případě depresivní poruchy - koncentrace aldosteronu byly vyšší u pacientů s delším trváním schizofrenie a nižší závažností psychopatologie, stejně jako poměr aldosteron / kortizol. Vzhledem k chybějícím poznatkům jsou nutné další studie k osvětlení role osy hypotalamus-hypofýza-kůra nadledvin a také kortizolu a aldosteronu jako potencionálních biomarkerů u psychotických poruch, zvláště schizofrenie.
Anotace anglicky
Research on psychoses, especially schizophrenia, has been focusing on the period before and just after its onset. An interesting topic of research has recently become the influence of stress and dysregulation of the hypothalamic-pituitary-adrenal axis, which seems to play an important role in the etiopathogenesis of schizophrenia. The researchers are focused mainly on the role of cortisol, but the results are different. However, most studies suggest an increased basal cortisol level in patients with first episode of psychosis or people with a very high risk of developing psychosis, but on the other hand, a dynamic cortisol response to stress is reduced. Another hormone, aldosterone, which has been considered as mineralocorticoid without any function in the brain, appears to affect also psychological functions. There are studies showing the association of aldosterone levels related to clinical status (severity, course and outcome) in depressive disorder. In schizophrenia, there is a pilot study that has a different association with the severity of psychopathology of schizophrenia than in the case of depressive disorder, namely aldosterone serum levels were higher in patients with longer duration of schizophrenia and lower severity of psychopathology, as well as aldosterone / cortisol ratio. Because of lack of knowledge, further studies are needed to clarify the role of hypothalamic-pituitary-adrenal axis, cortisol and aldosterone as potential biomarkers in psychotic disorders, especially schizophrenia.
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 22:22