ŠTĚPÁNEK, Tomáš. Suburbanizace měst v pozdní antice. In Kugl, Jiří. Člověk, stavba, územní plánování. Praha: České vysoké učení technické, 2019, s. 165-178. ISBN 978-80-01-06634-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Suburbanizace měst v pozdní antice
Název anglicky The Suburbanization of the Late Ancient City
Autoři ŠTĚPÁNEK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, Člověk, stavba, územní plánování, od s. 165-178, 14 s. 2019.
Nakladatel České vysoké učení technické
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00111504
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-01-06634-8
ISSN 2336-7687
Klíčová slova anglicky Suburbanization; late antiquity; ancient city; church; suburbium
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Zuzana Matulíková, učo 405304. Změněno: 13. 5. 2020 21:35.
Anotace
Již dnes žije přes 55 % světové populace ve městech a toto číslo se bude zvyšovat s tím, jak poroste urbanizace méně rozvinutých oblastí v Asii a Africe. Tento trend s sebou nese některé ambivalentní jevy - suburbanizaci, brownfieldy, fragmentaci krajiny nebo udržitelný rozvoj. Tyto fenomén ovlivňují nejen kvalitu života, ale také ráz a vzhled měst samotných. Cílem této práce je ukázat na příkladu suburbanizace (tj. proces, ve kterém se některé obytné, komerční a jiné funkce přesunují z jádra města na jeho předměstí), že s některými moderní problémy se musela setkávat již města v antice - v Římské říši. Na základě dostupných archeologických a písemných pramenů se tato práce pokusí identifikovat vybraná pozdní antická suburbia (tj. obytné zóny mimo kompaktní jádro osídlení s převážně autonomní funkcí a prostorovou identitou), která budou studována s ohledem na obecné principy jejich původu, vývoji a dopadu na původní obytnou oblast. Článek se také bude zabývat porovnáním pozdně starověkých suburbií s moderními. Jak vznikala pozdně antická předměstí? Jakou roli hrála v systému vypořádání? Má takové srovnání nějaké odůvodnění? Můžeme se poučit z historie vývoje měst?
Anotace anglicky
Nowadays, approximately 55 % of the world's population lives in cities, and this number will continue to growth with the increasing urbanization of less advanced areas of Asia and Africa. It also entails some ambiguous phenomena such as suburbanization, revitalization of brownfields, landscape fragmentation or the sustainable development. These phenomena affect not only the quality of life but also the shape of the residential landscape itself. The aim of this paper is point on the example of suburbanization (ie, the process where some residential, commercial and other functions move from the core city to its suburbs) that with similar phenomena affected modern cities had to deal with the late antique centers at the end of the Roman Empire. Based on the available archaeological and written sources, this work will attempt to identify the selected late antique suburbs (ie the residential area outside the compact core building with a relatively autonomous function and spatial identity), which will be studied with regard to the general principles of their origin, development and impact on the ancient residential area. The article will also deal with the comparison of late-ancient suburbs with modern ones. How did the late antique suburbs originate? What role did they play in the settlement system? Does such a comparison have any justification? Can we learn from the history of the development of cities lessons?
Návaznosti
MUNI/A/0930/2018, interní kód MUNázev: Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace VIII
Investor: Masarykova univerzita, Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace VIII, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 07:18