KONEČNÝ, Štefan, Jiří DOLINA, Věra DOSEDĚLOVÁ, Pavol ĎURČ, František FORET a Petr KUBÁŇ. Analýza bikarbonátu, fosfátu a dalších aniontů ve slinách pomocí kapilární elektroforézy s bezkontaktní vodivostní detekcí v diagnostice refluxní choroby jícnu. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza bikarbonátu, fosfátu a dalších aniontů ve slinách pomocí kapilární elektroforézy s bezkontaktní vodivostní detekcí v diagnostice refluxní choroby jícnu
Autoři KONEČNÝ, Štefan, Jiří DOLINA, Věra DOSEDĚLOVÁ, Pavol ĎURČ, František FORET a Petr KUBÁŇ.
Vydání 2019.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Změnil Změnil: MUDr. Petr Litzman, učo 410621. Změněno: 7. 12. 2019 16:49.
Anotace
Refluxní nemoc jícnu (GERD-gastroesophagel reflux disease) je onemocnění způsobené zpětným tokem žaludečního obsahu do jícnu, které působí potíže anebo komplikace. Jedním z obranných mechanismů organizmu před refluxátem je neutralizace kyselého žaludečního obsahu slinami, ve kterých tvoří bikarbonát a fosfát hlavní pufrovací složky. Jelikož u pacientů s GERD jsou refluxní epizody častější a trvají déle, existuje předpokldat, že ve slinách u pacientů s GERD je zvýšený obsah bikarbonátu a fosfátu. Vyšetření slin se proto jeví jako potenciální nový neinvazivní a jednoduchý způsob diagnostiky GERD.
Návaznosti
NV17-31945A, projekt VaVNázev: Vývoj neinvazivní diagnostiky extraezofageálních projevů refluxní choroby jícnu
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 05:56