KONEČNÝ, Štefan, Jiří DOLINA, Petr KUBÁŇ, Pavol ĎURČ, Věra DOSEDĚLOVÁ, Markus HIMMELSBACH a Wolfgang BUCHBERGER. Stanovení vybraných žlučových kyselin ve slinách metodou HPLC-MS jako potenciální nová neinvazivní metoda diagnostiky Barrettova jícnu. In 36. ČESKÝ A SLOVENSKÝ GASTROENTEROLOGICKÝ KONGRES. 2019. ISSN 1804-7874.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stanovení vybraných žlučových kyselin ve slinách metodou HPLC-MS jako potenciální nová neinvazivní metoda diagnostiky Barrettova jícnu
Název anglicky Determination of selected bile acids in saliva by HPLC-MS as a potential new non-invasive method of diagnosis of Barrett's esophagus
Autoři KONEČNÝ, Štefan (703 Slovensko, domácí), Jiří DOLINA (203 Česká republika, domácí), Petr KUBÁŇ (203 Česká republika, domácí), Pavol ĎURČ (703 Slovensko, domácí), Věra DOSEDĚLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Markus HIMMELSBACH (40 Rakousko) a Wolfgang BUCHBERGER (40 Rakousko).
Vydání 36. ČESKÝ A SLOVENSKÝ GASTROENTEROLOGICKÝ KONGRES, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30219 Gastroenterology and hepatology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00108554
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1804-7874
Klíčová slova česky Barrettův jícen; metoda HPLC-MS
Klíčová slova anglicky Barrett's esophagus; HPLC-MS method
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 22. 4. 2020 10:41.
Anotace
Úvod Barrettův jícen je označení pro stav, kdy dochází ve sliznici jícnu k intestinální metaplazii z důvodu působení patologického refluxu. Tato změna je spojena se zvýšeným rizikem rozvoje adenokarcinomu jícnu. Diagnóza Barrettova jícnu se v současnosti opírá o endoskopii s histologickým vyšetřením bioptovaného materiálu. Experimentální, klinické a imunohistochemické studie ukazují, že jedním z faktorů v patogenezi Barrettova jícnu je duodenální reflux a s tím související synergické poškození jícnu působením žlučových kyselin a žaludeční kyseliny v refluxátu. Metodika V této práci byl studován obsah vybraných žlučových kyselin v neinvazivně odebraných vzorcích slin u vzorku 15 pacientů s endoskopicky i histologicky prokázaným Barrettovým jícnem (C: 1-10, M: 2-13, dle Pražské klasifikace) a kontrolní skupiny 10 subjektů bez známek refluxní nemoci či Barrettova jícnu. Ve slinách byla pomocí vysoceúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí (HPLC-MS) provedena analýza majoritních žlučových kyselin (kyselina glykocholová, kyselina glykodeoxycholová a kyselina glykochenodeoxycholová). Výsledky Při srovnání obsahu vybraných žlučových kyselin u obou skupin, byly u pacientů s Barrettovým jícnem nalezeny signifikantně zvýšené koncentrace především kyseliny glykochenodeoxycholové (Mann-Whitney, p<0,01). Pomocí statistické analýzy (principal component analysis, PCA) bylo možno odlišit vzorky především u pacientů s vysokými hodnotami C a M. Závěr Metoda analýzy vybraných žlučových kyselin ve slinách pomocí HPLC-MS se jeví jako potenciální nová neinvazivní diagnostická metoda pro detekci Barrettova jícnu a pro odhad jeho závažnosti. HPLC-MS je vysoce citlivá metoda pro měření malého množství žlučových kyselin v lidských slinách. Analýza je rychlá, ale příprava vzorku je složitější. Ke zpřesnění této nové diagnostické metody je zapotřebí detailnější studie.
Anotace anglicky
Barrett's esophagus is a term for a condition in which intestinal metaplasia occurs in the esophageal mucosa due to pathological reflux. This change is associated with an increased risk of developing oesophageal adenocarcinoma. The diagnosis of Barrett's esophagus is currently based on endoscopy with histological examination of the biopsied material. Experimental, clinical and immunohistochemical studies have shown that one of the factors in the pathogenesis of Barrett's esophagus is duodenal reflux and the related synergistic damage to the esophagus due to bile acids and gastric acid in the refluxate.
Návaznosti
NV17-31945A, projekt VaVNázev: Vývoj neinvazivní diagnostiky extraezofageálních projevů refluxní choroby jícnu
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 21:42