CHALUPA, Aleš. Jak Evropa ke křesťanství přišla : Nový pohled na okolnosti christianizace Římské říše. In Přednáška v rámci aktivit FILOVER. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak Evropa ke křesťanství přišla : Nový pohled na okolnosti christianizace Římské říše
Název anglicky The Rise of Christianity : A New Perspective on the Christianization of the Roman Empire
Autoři CHALUPA, Aleš.
Vydání Přednáška v rámci aktivit FILOVER, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Křesťanství; christianizace; epidemie; klimatická změna
Klíčová slova anglicky Christianity; Christianization; Epidemics; Climatic Change
Změnil Změnila: Mgr. Ivona Vrzalová, učo 361753. Změněno: 9. 2. 2024 23:28.
Anotace
Přednáška se pokusí provokativním způsobem oživit diskuzi ohledně jedné z největších záhad světových dějin: jak se z křesťanství, původně nepočetné a příležitostně pronásle-dované náboženské tradice, stalo v průběhu tří staletí dominantní náboženství Římské říše a později i křesťanské Evropy? Zatímco předchozí religionistické nebo historické prá-ce zohledňovaly při hledání odpovědi na tuto otázku především charakter křesťanské nauky nebo roli kulturního a sociálního kontextu, tato přednáška se pokouší dosavadní bádání obohatit o zohlednění některých makrohistorických faktorů. Je možné, že k vítězství křesťanství mohly zásadním způsobem přispět změny klimatu nebo pandemie nakažlivých nemocí? A pokud ano, jak a proč?
Anotace anglicky
The lecture tries to revive, in a new and provocative way, the long-term debate about one of the greatest mysteries of world history: how did the Christianity, originally a small and occasionally persecuted religious tradition, become the dominant religion of the Roman Empire and later of Christian Europe over three centuries? While previous reli-gious or historical work primarily concentrated on the nature of Christian doctrine or its social role in the Roman world, this lecture attempts to enrich existing research by taking into account macro-historical factors. Is it possible that climatic change or pandemics could have contributed to the final victory of Christianity? And if so, how and why?
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 17:07