KOMENDA, Martin, Jakub ŠČAVNICKÝ a Andrea POKORNÁ. Mapování dekubitů a nehojících se ran v medicínském kurikulu. Ceska a slovenska neurologie a neurochirurgie. PRAGUE: CZECH MEDICAL SOC, 2019, roč. 82, Supplement 1, s. "S33"-"S36", 4 s. ISSN 1210-7859. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.14735/amcsnn2019S33.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mapování dekubitů a nehojících se ran v medicínském kurikulu
Název anglicky Mapping of pressure ulcers and non-healing wounds in medical curriculum
Autoři KOMENDA, Martin (203 Česká republika, garant, domácí), Jakub ŠČAVNICKÝ (703 Slovensko, domácí) a Andrea POKORNÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Ceska a slovenska neurologie a neurochirurgie, PRAGUE, CZECH MEDICAL SOC, 2019, 1210-7859.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30103 Neurosciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.377
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00112045
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.14735/amcsnn2019S33
UT WoS 000500981300007
Klíčová slova česky dekubitus/proleženina; nehojící se rána; bércová ulcerace; mapování medicínského kurikula
Klíčová slova anglicky pressure ulcer; non-healing wound; leg ulcer; diabetic foot; medical curriculum mapping
Štítky 14110611, 14119612, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 7. 1. 2020 09:37.
Anotace
Cíl: V pregraduální přípravě budoucích lékařů i v návaznosti na klinickou praxi je problematika tlakových lézí (dekubitů) a jiných nehojících se ran významně podceňována. Příspěvek se zaměřuje na zmapování současného stavu výuky studijního programu Všeobecné lékařství na MU z pohledu pokrytí tématu dekubitů a nehojících se ran. Ve spolupráci s experty českého zdravotnictví byla definována sada klíčových pojmů, které zastřešují zmíněné téma. Cílem je prostřednictvím vhodných analytických metod identifikovat související části výuky a nalézt případná doporučení pro inovaci kurikula jako takového. Metodika: Analytické mapování kurikula založené na frekvenční analýze textového popisu kurikula a předdefinované sady klíčových pojmů. Analytické kroky byly provedeny s použitím výpočetního prostředí R a MS Excel. Výsledky: Výsledný report v podobě souhrnných tabulek a grafů ukazuje, na jaká místa se napříč osnovami jednotlivých disciplín zaměřit a celkově tak zkvalitnit výuku v oblasti dekubitů a jiných nehojících se (chronických) ran. Závěr: V medicínském kurikulu pregraduální přípravy na LF MU je problematice nehojících se ran věnována pozornost v různých ročnících studia, jak v preklinických, tak klinických lékařských disciplínách. Se stoupajícím ročníkem studia byl identifikován vyšší počet výukových jednotek a hodin obsahujících klíčové pojmy dekubity a nehojící se rány.
Anotace anglicky
Aim: The issue of pressure ulcers and other non-healing wounds has been significantly underestimated in physicians' pre-gradual training for clinical practice. This contribution is focused on mapping of current status of the General Medicine study programme at the Masaryk University with regard to the topic of pressure ulcers and non-healing wounds. A set of key concepts that cover the topic has been defined in the cooperation with Czech healthcare experts. Methods: Analytical mapping of medical curriculum was based on frequency analysis of textual description of curriculum and pre-defined set of key concepts. Analytical steps were performed using the computing environment R and MS Excel. The aim is to identify related parts of the education programme by means of appropriate analytical methods and find eventual recommendations for the curriculum innovation. Results: The resulting report in a form of summary tables and charts identifies the spots of interest within the curricula of individual disciplines, which will lead to the improvement of education in the field of pressure ulcers and other non-healing (chronic) wounds. Conclusion: it was proven that attention is paid to the issue of non-healing wounds in the medical curriculum of undergraduate medical training at the Faculty of Medicine of Masaryk University in various years of study, both in preclinical and clinical medical disciplines. Within an increasing year of study there was identified higher number of teaching units and the hours containing key terms pressure ulcers and non-healing wounds.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:17