KOSEČKOVÁ, Pavlína, Ondřej ZVĚŘINA, Tomáš PRUŠA, Pavel COUFALÍK a Eliška HREŽOVÁ. Estimation of cadmium load from soybeans and soy-based foods for vegetarians. Environmental Monitoring and Assessment. Netherlands: Kluwer Academic Publishers, 2020, roč. 192, č. 2, s. 1-7. ISSN 0167-6369. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/s10661-019-8034-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Estimation of cadmium load from soybeans and soy-based foods for vegetarians
Název česky Odhad zátěže kadmiem ze sóje a sójových výrobků u vegetariánů
Autoři KOSEČKOVÁ, Pavlína (203 Česká republika, garant, domácí), Ondřej ZVĚŘINA (203 Česká republika, domácí), Tomáš PRUŠA (203 Česká republika, domácí), Pavel COUFALÍK (203 Česká republika) a Eliška HREŽOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Environmental Monitoring and Assessment, Netherlands, Kluwer Academic Publishers, 2020, 0167-6369.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.513
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00115193
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s10661-019-8034-7
UT WoS 000513140000001
Klíčová slova anglicky Soy product; Glycine max; Vegan; Heavy metal; Cadmium intake; Cd
Štítky 14110525, podil, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 23. 2. 2021 12:42.
Anotace
Soybeans, as legumes, belong among food items that contribute most to the dietary intake of the heavy metal cadmium (Cd). The consumption of soy-based foods may contribute significantly to Cd intake in vegetarians as probably the most frequent consumers of these foods. In this research, the weekly dietary intake of Cd from soy-based foods was investigated in 119 participants (including vegetarians, vegans, and non-vegetarians) in the Czech Republic by means of a semi-quantitative food frequency questionnaire (SFFQ) with personal assistance and the measurement of body weight. Cd content in soy-based foods available on the market was determined by means of atomic absorption spectrometry after microwave digestion. Tofu, as the most frequently consumed food item in the vegetarian/vegan group, contributed most to the total dietary Cd intake. It contained 7.6±0.1mug Cd/kg, while the highest Cd content was observed in tempeh (18.1±0.4mug/kg). The highest mean dietary Cd intake per week from soy-based foods was 0.4mug/kg b.w. and was found in the vegan group. The consumption of soy-based foods was the lowest in the non-vegetarian group as was the dietary intake of Cd, which was 0.04mug/kg b.w. per week.
Návaznosti
MUNI/A/1278/2018, interní kód MUNázev: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
ROZV/23/LF21/2019, interní kód MUNázev: Stopové prvky ve výživě a zdraví člověka
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Stopové prvky ve výživě a zdraví člověka, Interní rozvojové projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 5. 2024 21:44