KOSEČKOVÁ, Pavlína, Ondřej ZVĚŘINA, Tomáš PRUŠA, Pavel COUFALÍK a Eliška HREŽOVÁ. Estimation of cadmium load from soybeans and soy-based foods for vegetarians. In EFAD Conference 2019. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Estimation of cadmium load from soybeans and soy-based foods for vegetarians
Autoři KOSEČKOVÁ, Pavlína, Ondřej ZVĚŘINA, Tomáš PRUŠA, Pavel COUFALÍK a Eliška HREŽOVÁ.
Vydání EFAD Conference 2019, 2019.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Soy product, Glycine max, Vegan, Heavy metal, Cadmium intake, Cd
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Kosečková, Ph.D., učo 411173. Změněno: 13. 1. 2020 19:01.
Anotace
Soybeans, as legumes, belong among food items that contribute most to the dietary intake of the heavy metal cadmium (Cd). The consumption of soy-based foods may contribute significantly to Cd intake in vegetarians as probably the most frequent consumers of these foods. In this research, the weekly dietary intake of Cd from soy-based foods was investigated in 119 participants (including vegetarians, vegans, and non-vegetarians) in the Czech Republic by means of a semi-quantitative food frequency questionnaire (SFFQ) with personal assistance and the measurement of body weight. Cd content in soy-based foods available on the market was determined by means of atomic absorption spectrometry after microwave digestion. Tofu, as the most frequently consumed food item in the vegetarian/vegan group, contributed most to the total dietary Cd intake. It contained 7.6±0.1mug Cd/kg, while the highest Cd content was observed in tempeh (18.1±0.4mug/kg). The highest mean dietary Cd intake per week from soy-based foods was 0.4mug/kg b.w. and was found in the vegan group. The consumption of soy-based foods was the lowest in the non-vegetarian group as was the dietary intake of Cd, which was 0.04mug/kg b.w. per week.
Návaznosti
MUNI/A/1278/2018, interní kód MUNázev: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 5. 2024 21:43