TVRDÍKOVÁ, Eliška, Jan MAZANEC, Mariana PLEVOVÁ, Aleš ČERMÁK a Jaroslav SEDMÍK. Splenogonadální fúze - rarita pro patologa a urologa. Česká urologie. Olomouc: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně,, 2018, roč. 22, č. 3, s. 203-208. ISSN 2336-5692.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Splenogonadální fúze - rarita pro patologa a urologa
Název anglicky Splenogonadal fusion - rarity for pathologist and urologist
Autoři TVRDÍKOVÁ, Eliška (203 Česká republika, garant, domácí), Jan MAZANEC (203 Česká republika, domácí), Mariana PLEVOVÁ (703 Slovensko, domácí), Aleš ČERMÁK (203 Česká republika, domácí) a Jaroslav SEDMÍK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká urologie, Olomouc, Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2018, 2336-5692.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30109 Pathology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00112361
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky kryptorchizmus; malformace; spina bifida; splenogonadální fúze
Klíčová slova anglicky cryptorchism; malformation; spina bifida; splenogonadal fusion
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 11. 5. 2020 10:41.
Anotace
Splenogonadální fúze (SGF) je unikátní vývojová malformace, jejímž důsledkem je ektopický výskyt tkáně sleziny v gonádě. Od její první zmínky uplynulo již 135 let, nicméně etiologie i nadále zůstává nejasná. Dle zachování komunikace se slezinou prostřednictvím vazivového pruhu se rozlišují dva typy SGF (kontinuální a diskontinuitní). Některé z případů jsou spojeny s výskytem kryptorchizmu. Pro tuto lézi není popsán typický klinický obraz, nicméně SGF může imitovat nádor varlete. Předoperační identifikace SGF je nesnadná a ke stanovení diagnózy dochází až při histopatologickém vyšetření. V následujícím textu je prezentován případ splenogonadální fúze u 25letého muže, který byl urologicky řešen pro suspektní tumor varlete.
Anotace anglicky
Splenogonadal fusion (SGF) is a unique developmental malformation that results in the ectopic occurrence of spleen tissue in the gonad. 135 years have passed since its first mention, nonetheless the etiology remains unclear. By maintaining commu nication with the spleen via a ligament, we can differentiate between two types of SGF (continuous and discontinuous). Some of the cases are associ ated with the occurrence of cryptorchism. There is no typical clinical picture of this lesion and it can mimic a tumor of the testicle. Preoperative identification of SGF is difficult and does not occur until a histopathological examination. The following is a case of splenogonadal fusion in a 25-year-old man who was urologically examined and treated for a suspected tumor of the testis.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 21:08