SLANÝ, Antonín a Hana LIPOVSKÁ. Hospodářská a sociální politika v České republice jako reakce na hospodářské krize a růst. In Astrid Lorenz, Hana Formánková. Politický systém Česka (český překlad titulu Das politische System Tschechiens). 1. v českém jazyce. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury. s. 173-194. Politologická řada, sv. 75. ISBN 978-80-7325-483-4. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hospodářská a sociální politika v České republice jako reakce na hospodářské krize a růst
Název česky Hospodářská a sociální politika v České republice jako reakce na hospodářské krize a růst
Název anglicky Economic and social policy in the Czech Republic as response to economic crises and recovery
Autoři SLANÝ, Antonín (203 Česká republika, garant, domácí) a Hana LIPOVSKÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. v českém jazyce. Brno, Politický systém Česka (český překlad titulu Das politische System Tschechiens), od s. 173-194, 22 s. Politologická řada, sv. 75, 2019.
Nakladatel Centrum pro studium demokracie a kultury
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50201 Economic Theory
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/19:00124809
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-7325-483-4
Klíčová slova česky Hospodářská politika; Fiskální politika; Měnová politika; Sociální politika; Transformace; Měnová krize; Finanční a hospodářská krize; Euro; Národní banka; Česká republika
Klíčová slova anglicky Economic policy; Fiscal policy; Monetary policy; Social policy; Transformation; Currency crisis; Financial and economic crisis; Euro; National Bank; Czech Republic
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Kurková, učo 368752. Změněno: 21. 3. 2023 11:03.
Anotace
Jedná se o kapitolu v knize poprvé vydané v nakladatelství Springer Fachmedien Wiesbaden, 2018, pod názvem Das politische System Tschechiens. Kapitola se zabývá interakcí české ekonomiky s hospodářskou politikou. Zabývá se hospodářským rozvojem, fiskální politikou (zejména v souvislosti s měnovou krizí), rolí centrální banky, postojem k euru a sociální politikou. Ekonomika se vyznačuje nízkou nezaměstnaností a vysokou mírou zaměstnanosti. Ve fiskální politice je identifikovaným problémem nedostatečná spolupráce mezi vládou a Českou národní bankou. Přijetí nebo odmítnutí eura je klíčovou otázkou pro budoucnost, stejně jako sociální usmíření stárnoucí populace a rostoucí poptávka po sociálních transferech. Celkově se hospodářská politika dokázala vypořádat s přechodem z plánovaného hospodářství na evropské tržní hospodářství a udržet sociální stabilitu.
Anotace anglicky
The chapter deals with the interaction between the Czech economy and economic policy. It deals with economic development, fiscal policy (especially in the context of currency crisis), the role of the central bank, the attitude to the euro and social policy. The economy is characterized by low unemployment and high employment rates. In fiscal policy, the problem identified is the lack of cooperation between the government and the Czech National Bank. Accepting or rejecting the euro is a key issue for the future, as well as the social reconciliation of an aging population and an increasing demand for social transfers. Overall, economic policy was able to cope with the transition from a planned economy to a European market economy and maintain social stability.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 13:53