POSPÍŠIL, Ivo. Nové počátky brněnské sorabistiky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2019, 2 s. Ústav slavistiky: východiska a perspektivy. ISBN 978-80-210-9286-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nové počátky brněnské sorabistiky
Název anglicky The New Rise of the Brno Serbian Studies
Autoři POSPÍŠIL, Ivo.
Vydání 1. vyd. Brno, 2 s. Ústav slavistiky: východiska a perspektivy, 2019.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Účelové publikace
Obor 60204 General literature studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-9286-0
Klíčová slova česky nové počátky brněnské sorabistiky; široce koncipovaná slavistika; výuka; výzkumné exkurze do Lužice; podpora knižních publikací a studií
Klíčová slova anglicky new beginnings of the Brno Sorbian studies; a widely conceived Slavonic studies; teaching; research exursions to Lusatia; support of book publications and studies
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Pilch, Ph.D., učo 216028. Změněno: 27. 3. 2020 10:53.
Anotace
Autor v přítomném pojednání popisuje nový vznik brněnské sorabistiky nikoli jako samostatného oboru, ale jako komplementární disciplínu. Sorabistika představovaná praktickými kurzy jazyka, literatury, kultury a umění, podporou studií a knih a výzkumnými exkurzemi do Lužice vznikla nově v polovině 90. let 20. století v návaznosti na minulost v souvislosti s nutností vybudovat široce koncipovaného slavistického pracoviště.
Anotace anglicky
The author of the present treatise describes the rise of the Brno Sorbian studies though not as an autonomous branch of philology, but as a complementary discipline. Sorbian studies represented by practical courses of the language, literature, culture and arts, the support of the studies and books and research excursions to Lusatia arose newly in the mid-1990s continuing the past in relation to the necessity to establish a widely conceived institution of Slavonic studies.
VytisknoutZobrazeno: 23. 9. 2024 21:39