ŠPROCHA, Branislav a Pavol TIŠLIAR. Najvyššie dosiahnuté vzdelanie a jeho vplyv na transformujúce sa rodinné a reprodukčné správanie žien na Slovensku. Bratislava: Prognostický ústav, Centrum spoločenských a psychologických vied SAV, 2019, 135 s. ISBN 978-80-89524-38-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Najvyššie dosiahnuté vzdelanie a jeho vplyv na transformujúce sa rodinné a reprodukčné správanie žien na Slovensku
Název anglicky Highest educational attainment and its impact on the transforming family and reproductive behavior of women in Slovakia
Autoři ŠPROCHA, Branislav a Pavol TIŠLIAR.
Vydání Bratislava, 135 s. 2019.
Nakladatel Prognostický ústav, Centrum spoločenských a psychologických vied SAV
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60101 History
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-89524-38-9
Klíčová slova anglicky education; reproductive behavior of women; Slovakia
Změnil Změnil: prof. PhDr. Pavol Tišliar, PhD., učo 118546. Změněno: 26. 4. 2020 12:55.
Anotace
Zloženie obyvateľstva podľa najvyššieho dosiahnutého vzdelania predstavuje na Slovensku jednu z najrýchlejšie sa meniacich populačných štruktúr. Platí to predovšetkým pre najmladšie generácie mužov a žien, ktoré sú súčasne hlavnými aktérmi v otázkach demografickej reprodukcie. Publikácia sa podrobne zaoberá analýzou a syntézou plodnosti žien v súvislosti s ich dosiahnutým vzdelaním na Slovensku. Ukázalo sa, že proces transformácie reprodukčného a rodinného správania je úzko previazaný s dosiahnutým vzdelaním a výraznou mierou modifikuje viaceré známe vzorce reprodukcie. Ich hlbšie poznanie je jedným z dôležitých kľúčov na ceste smerujúcej ku komplexnejšiemu chápaniu zmien v demografickom vývoji Slovenska po roku 1989.
Anotace anglicky
The population composition according to the highest educational attainment represents one of the fastest changing population structures in Slovakia. This is particularly true for the youngest generations of men and women, who are also the main actors in demographic reproduction. The publication deals in detail with the analysis and synthesis of women fertility in relation to their educational attainment in Slovakia. It has been shown that the process of transformation of reproductive and family behavior is closely linked with the achieved education and significantly modifies several known patterns of reproduction. Their deeper knowledge is one of the important keys on the road towards a more comprehensive understanding of the changes in the demographic development of Slovakia after 1989.
VytisknoutZobrazeno: 20. 9. 2024 12:53