VOMÁČKA, Vojtěch. Aplikace environmentálního práva EU českými soudy. In Dny práva 2011: Interpretace a aplikace mezinárodního a evropského práva vnitrostátními soudy. Brno: Právnická fakulta Masarykovy univerzity, 2012, s. 209 - 226. ISBN 978-80-210-5957-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aplikace environmentálního práva EU českými soudy
Název anglicky Application of EU Environmental Law by the Czech Courts
Autoři VOMÁČKA, Vojtěch.
Vydání Brno, Dny práva 2011: Interpretace a aplikace mezinárodního a evropského práva vnitrostátními soudy, od s. 209 - 226, 18 s. 2012.
Nakladatel Právnická fakulta Masarykovy univerzity
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
WWW URL
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-5957-3
Klíčová slova anglicky EU environmental law, direct effect, consistent interpretation, consistent interpretation
Změnil Změnil: JUDr. Vojtěch Vomáčka, Ph.D., LL.M., učo 134608. Změněno: 21. 1. 2020 13:40.
Anotace
Příspěvek zkoumá, v jakém rozsahu české soudy, zvláště Nejvyšší správní soud, aplikují unijní legislativu v oblasti práva životního prostředí, a to se zaměřením na rozličné principy vycházející z judikatury Soudního dvora EU. Oblastí zájmu je tak doktrína přímého účinku a souladné interpretace, rovněž jsou zmíněny další podstatné aspekty aplikace unijního environmentálního práva – odpovědnost státu, vliv souběžného řízení před Komisí a praxe národních soudů v předkládání předběžných otázek Soudnímu dvoru.
Anotace anglicky
The main focus of the article is to explore the extent to which in the field of EU environmental law Czech national courts, particularly The Supreme Administrative Court, apply in practice the various principles developed by the Court of Justice of the European Union designed to improve the implementation of EU law. The cases where the direct effect doctrine or the doctrine of consistent interpretation of EU environmental law have been raised in relation to EU environmental legislation are analyzed. Several other aspects such as state liability, impact of parallel infringement proceeding by the European Commission or the practice of national courts concerning submissions of questions to the ECJ are discussed as well.
VytisknoutZobrazeno: 31. 5. 2024 18:56