Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1607837, author = {Doušek, Roman}, article_number = {3}, keywords = {food change; cultural meaning; culture and politics; grilled chicken; Czech Republic; Brno}, language = {cze}, issn = {0862-8351}, journal = {Národopisná revue}, title = {Grilovaná kuřata v síti kulturních významů. Inovace a proměny v české stravě ve druhé polovině 20. století a na začátku 21. století}, url = {http://revue.nulk.cz/obsah-cisel-archiv/obsahy.html?x=174}, volume = {29}, year = {2019} }
TY - JOUR ID - 1607837 AU - Doušek, Roman PY - 2019 TI - Grilovaná kuřata v síti kulturních významů. Inovace a proměny v české stravě ve druhé polovině 20. století a na začátku 21. století JF - Národopisná revue VL - 29 IS - 3 SP - 213-224 EP - 213-224 PB - Národní ústav lidové kultury SN - 08628351 KW - food change KW - cultural meaning KW - culture and politics KW - grilled chicken KW - Czech Republic KW - Brno UR - http://revue.nulk.cz/obsah-cisel-archiv/obsahy.html?x=174 L2 - http://revue.nulk.cz/obsah-cisel-archiv/obsahy.html?x=174 N2 - Studie sleduje zavádění grilovaného kuřete do české stravy od 60. let 20 století. Jako klíčové autor spatřuje významy, které byly pokrmu přikládány na společenské i individuální úrovni. Politický režim zahrnoval pokrm do požadovaného rychlého a veřejného stravování, jehož pozitivita vyplývala z úspory času pro konzumenty. Obecně chápal drůbeží maso a šíření jeho konzumace jako pozitivní z hlediska konzumerizmu a modernizace. Hospodářské potíže československého zemědělství při produkci komodity však dlouhá léta způsobovaly, že pokrm měl na individuální úrovni význam svátečního pokrmu, vedle jeho chápání jako praktického a zdravého jídla. Politická změna v roce 1989 neznamenala radikální významový zlom. Postupné zlevňování kuřecího masa, konkurence jiných forem fast a street foodů vedla až po roce 2000 ke stagnaci prodeje grilovaných kuřat. Ta přestala být chápána jako výjimečný pokrm a naopak získala význam pokrmu levného. Také jeho zdravotní pozitiva začala být zpochybňována. Významovou proměnu pokrmu dokončila linka k politikovi Andreji Babišovi na základě jeho podnikatelských aktivit. ER -
DOUŠEK, Roman. Grilovaná kuřata v síti kulturních významů. Inovace a proměny v české stravě ve druhé polovině 20. století a na začátku 21. století. \textit{Národopisná revue}. Národní ústav lidové kultury, 2019, roč.~29, č.~3, s.~213-224. ISSN~0862-8351.
|