URÍK, Milan, Ivo ŠLAPÁK a Josef MACHAČ. Chronický sekretorický zánět středního ucha a tympanoplastiky u dětí. Časopis lékařů českých. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2019, roč. 158, č. 6, s. 240-242. ISSN 0008-7335.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chronický sekretorický zánět středního ucha a tympanoplastiky u dětí
Název anglicky Chronic secretory otitis media and tympanoplasty in children
Autoři URÍK, Milan (703 Slovensko, garant, domácí), Ivo ŠLAPÁK (203 Česká republika, domácí) a Josef MACHAČ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Časopis lékařů českých, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2019, 0008-7335.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30206 Otorhinolaryngology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00112693
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky chronický sekretorický zánět středoušního ucha; chirurgie; rekonstrukce; sluch; dětský věk
Klíčová slova anglicky chronic otitis media with effusion; surgery; tympanoplasty; hearing; childhood
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 14. 4. 2020 14:07.
Anotace
Článek prezentuje problematiku nejčastějšího typu chronického středoušního zánětu u dětí a možnosti středoušních rekonstrukcí. Středoušní rekonstrukce v dětském věku představují složitou problematiku, kterou je potřeba řešit komplexně. Jejich cílem je odstranit patologický proces ve středouší a následně provést obnovení převodního systému středního ucha. K rekonstrukci lze použít materiály autologní i biokompatibilní. Rekonstrukce převodního systému s cílem co nejlepšího sluchového zisku je obzvláště v dětském věku pro další život pacienta zásadní. Dobrý sluch je v dětském věku nezbytný pro správný vývoj řeči a učení jedince. Operací jsou tak pozitivně ovlivněny kvalita života i mentální a jazykové dovednosti a vývoj dětí. I v dětském věku je u těchto výkonů každopádně možné dosáhnout dobrých výsledků, jak anatomických, tak funkčních
Anotace anglicky
The article presents the most frequent type of chtonic middle ear inflammation in children and the middle ear surgery. Middle ear reconstructions in childhood represent a complex issue. Their aim is to remove the pathological proces in the middle ear and subsequently to restore the transfer function of the middle ear. Autologous and biocompatible materials can be used for reconstruction. Hearing gain is essential, aspecially in childhood, for the patientś further life. Good hearing in childhood is key for proper development of speech and learning. The quality of life, mental and language skilla and childrenś development are thus positively influenced by the operation. Even in childhood, these operations can achieve good results, both anatomical and functional.
Návaznosti
MUNI/A/1002/2018, interní kód MUNázev: Ztráta sluchu v dětském věku - příčiny, diagnostika, možnosti rehabilitace III
Investor: Masarykova univerzita, Ztráta sluchu v dětském věku - příčiny, diagnostika, možnosti rehabilitace III, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 30. 7. 2024 14:33