HNILICA, Jaroslav, Peter KLEIN, Katarína BERNÁTOVÁ, Marta ŠLAPANSKÁ a Petr VAŠINA. Technologie pro depozici materiálu napařováním. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Technologie pro depozici materiálu napařováním
Název česky Technologie pro depozici materiálu napařováním
Název anglicky Technology for thin film deposition by arc
Autoři HNILICA, Jaroslav (203 Česká republika, garant, domácí), Peter KLEIN (703 Slovensko, domácí), Katarína BERNÁTOVÁ (703 Slovensko, domácí), Marta ŠLAPANSKÁ (203 Česká republika) a Petr VAŠINA (203 Česká republika).
Vydání 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Poloprovoz, ověřená technologie, odrůda, plemeno
Obor 20506 Coating and films
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/19:00108409
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky napařování obloukem; depoziční proces
Klíčová slova anglicky arc; deposition process
Technické parametry V rámci optimalizace technologického postupu byl studován vliv tlaku, proudu, magnetického pole, frekvence buzení a střídy na depoziční rychlost a tok iontů. Oblouk byl buzen stejnosměrně i pulzně. Navržená technologie je charakterizována těmito depozičními podmínkami: stejnosměrné buzení za tlaku 1 Pa, magnetického pole 4 A a střídy 100% a pulzní za tlaku 1 Pa, frekvenci 20 kHz a střídě 40 %.
Změnil Změnil: doc. Mgr. Jaroslav Hnilica, Ph.D., učo 106259. Změněno: 24. 1. 2020 09:27.
Anotace
Navržená technologie ukazuje, že použití stejnosměrného oblouku vede ke více než dvojnásobně rychlejší depozici vrstvy v porovnání s pulzním obloukem, a tedy je proces mnohem efektivnější a méně energeticky náročný. Použitím pulzního oblouku ovšem umožňuje zvýšit tok iontů o téměř jeden řád, což vyústí k přípravě mnohem kvalitnějších deponovaných vrstev (nižší drsnosti či větší hustotě), což vyústí ve větší přidanou hodnotu daných vrstev.
Anotace anglicky
The proposed technology shows that the use of a DC arc leads to more than twice as fast layer deposition as a pulsed arc, making the process much more efficient and less energy-consuming. However, using a pulsed arc, the ion flux is increased by almost one order, resulting in higher quality layers (lower roughness or greater density), resulting in the higher added value of the layers.
Návaznosti
TJ01000157, projekt VaVNázev: Optimalizace procesu depozice průmyslových ochranných povlaků
Investor: Technologická agentura ČR, Optimalizace procesu depozice průmyslových ochranných povlaků
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 10:44