JANSOVÁ, Iveta. Zobrazování ženských hrdinek v současných kriminálních seriálech (Specifické prostředí amerických mainstreamových policejních dramat). Art communication & popculture : časopis pre umeleckú komunikáciu a popkultúru. Nitra: Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, 2015, roč. 1, č. 1, s. 57-68. ISSN 1339-9284.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zobrazování ženských hrdinek v současných kriminálních seriálech (Specifické prostředí amerických mainstreamových policejních dramat)
Název anglicky The Portrayal of female heroines in contemporary crime series (Specific enviroment of american mainstream police dramas) of
Autoři JANSOVÁ, Iveta.
Vydání Art communication & popculture : časopis pre umeleckú komunikáciu a popkultúru, Nitra, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, 2015, 1339-9284.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky krimihrdinky, krimi seriály, ženské postavy, gender, televizní seriál
Klíčová slova anglicky crime heroines, crime series, female characters, gender, TV series
Změnil Změnila: Mgr. Iveta Jansová, Ph.D., učo 426871. Změněno: 31. 1. 2020 10:02.
Anotace
Článek reflektuje průběh a výsledky provedeného výzkumu zaměřeného na nalezení a představení nové typologie ženských hrdinek v současných kriminálních seriálech. Od počátku TV vysílání byla pozice ženské hrdinky v jeho obsazích problematická. Tento článek se proto soustředí na způsoby zobrazování ženských hrdinek v kriminálních žánrech, které byly vždy jedny z nejvíce maskulinních. Pro výzkum byla díky své flexibilitě použita zakotvená teorie. Článek tedy představuje originální typologii současných hrdinek, která čítá dvanáct typů popsaných a vysvětlených v kontextu sociálního a genderového konstruktivismu.
VytisknoutZobrazeno: 26. 9. 2024 13:45