MICHALKA, Jozef, Andrea JANÍKOVÁ, J. SOUKUP, M. KALINOVÁ, Leoš KŘEN, Zdeněk KRÁL a M. MAYER. Angioimunoblastický T-lymfom: přehled problematiky, zkušenosti centra a kazuistika sekvenčního vzniku difuzního velkobuněčného B-lymfomu. Transfúze a hematologie dnes. Mladá fronta a.s., 2017, roč. 23, č. 4, s. 215-222. ISSN 1213-5763.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Angioimunoblastický T-lymfom: přehled problematiky, zkušenosti centra a kazuistika sekvenčního vzniku difuzního velkobuněčného B-lymfomu.
Název česky Angioimunoblastický T-lymfom: přehled problematiky, zkušenosti centra a kazuistika sekvenčního vzniku difuzního velkobuněčného B-lymfomu.
Autoři MICHALKA, Jozef, Andrea JANÍKOVÁ, J. SOUKUP, M. KALINOVÁ, Leoš KŘEN, Zdeněk KRÁL a M. MAYER.
Vydání Transfúze a hematologie dnes, Mladá fronta a.s. 2017, 1213-5763.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky angioimunoblastický T-lymfom; difuzní velkobuněčný B-lymfom; imunoblasty; EBV
Změnil Změnila: Jitka Firešová, učo 112925. Změněno: 18. 2. 2020 11:05.
Anotace
Angioimmunoblastický T-lymfom je vzácnou agresivní lymfoproliferací vycházející z T-lymfocytů germinálního centra.Obvykle je diagnostikován v pokročilém stadiu, ale B-symptomy, výpotky a kožní změny jsou běžným a často i prvním projevem nemoci, mnohdy výraznější než uzlinové nebo orgánové postižení. Právě celkové nespecifické projevy mohou vést k maskování lymfomu a jeho pozdní diagnostice. Zvláštní zajímavostí je, že v průběhu této nemoci může dojít ke vzniku B-lymfoproliferace, nejčastěji difuzního velkobuněčného B-lymfomu. V tomto článku uvádíme základní přehled problematiky, charakteristiku a výsledky léčby pacientů léčených na naší klinice za posledních 16 let a kazuistiku vzniku difuzního velkobuněčného B-lymfomu během léčby angioimunoblastického T-lymfomu a jedné pacientky.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:18