MILOVANOVIĆ, Miodrag, Jiří ŽERAVÍK, Michal OBOŘIL, Marta PELCOVÁ, Karel LACINA, Uros CAKAR, Aleksandar PETROVIC, Zdeněk GLATZ a Petr SKLÁDAL. A novel method for classification of wine based on organic acids. Food Chemistry. Elsevier Science, 2019, roč. 284, June, s. 296-302. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.113.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název A novel method for classification of wine based on organic acids
Název česky Nová metoda pro klasifikaci vína založená na organických kyselinách
Autoři MILOVANOVIĆ, Miodrag (688 Srbsko, domácí), Jiří ŽERAVÍK (203 Česká republika, domácí), Michal OBOŘIL (203 Česká republika, domácí), Marta PELCOVÁ (203 Česká republika, domácí), Karel LACINA (203 Česká republika, domácí), Uros CAKAR (688 Srbsko), Aleksandar PETROVIC (688 Srbsko), Zdeněk GLATZ (203 Česká republika, domácí) a Petr SKLÁDAL (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Food Chemistry, Elsevier Science, 2019, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW web časopisu
Impakt faktor Impact factor: 6.306
Kód RIV RIV/00216224:14310/19:00113328
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.113
UT WoS 000458119700038
Klíčová slova česky karboxylové kyseliny; kapilární elektroforesa; biosensor; analýza hlavních komponent; samoorganizovaná mapa
Klíčová slova anglicky Carboxylic acids; Capillary electrophoresis; Biosensor; Principal component analysis; Self-organizing map
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavla Foltynová, Ph.D., učo 106624. Změněno: 21. 3. 2020 18:19.
Anotace
Bio-electronic tongue was linked to artificial intelligence processing unit and used for classification of wines based on carboxylic acids levels, which were indirectly related to malolactic fermentation. The system employed amperometric biosensors with lactate oxidase, sarcosine oxidase, and fumarase/sarcosine oxidase in the three sensing channels. The results were processed using two statistical methods – principal component analysis (PCA) and self-organized maps (SOM) in order to classify 31 wine samples from the South Moravia region in the Czech Republic. Reference assays were carried out using the capillary electrophoresis (CE). The PCA patterns for both CE and biosensor data provided good correspondence in the clusters of samples. The SOM treatment provided a better resolution of the generated patterns of samples compared to PCA, the SOM derived clusters corresponded with the PCA classification only partially. The biosensor/SOM combination offers a novel procedure of wine classification.
Anotace česky
Bioelektronický jazyk spojený s chemometrickým zpracováním měřených hodnot, sloužící pro klasifikaci vín dle obsahu karboxylových kyselin.
Návaznosti
MUNI/A/1100/2017, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2018
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2018, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 23:56