TYLICHOVÁ, Zuzana, Jiri NECA, Jan TOPINKA, Alena MILCOVA, Jiřina HOFMANOVÁ, Alois KOZUBÍK, Miroslav MACHALA a Jan VONDRÁČEK. n-3 Polyunsaturated fatty acids alter benzo[a]pyrene metabolism and genotoxicity in human colon epithelial cell models. Food and Chemical Toxicology. OXFORD: PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD, roč. 124, FEB 2019, s. 374-384. ISSN 0278-6915. doi:10.1016/j.fct.2018.12.021. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název n-3 Polyunsaturated fatty acids alter benzo[a]pyrene metabolism and genotoxicity in human colon epithelial cell models
Autoři TYLICHOVÁ, Zuzana (203 Česká republika, domácí), Jiri NECA, Jan TOPINKA, Alena MILCOVA, Jiřina HOFMANOVÁ (203 Česká republika, domácí), Alois KOZUBÍK (203 Česká republika, domácí), Miroslav MACHALA (203 Česká republika) a Jan VONDRÁČEK (203 Česká republika, garant).
Vydání Food and Chemical Toxicology, OXFORD, PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD, 2019, 0278-6915.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 4.679
Kód RIV RIV/00216224:14310/19:00113499
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2018.12.021
UT WoS 000458712400031
Klíčová slova anglicky Colon cancer; Eicosapentaenoic acid; Docosahexaenoic acid; Polycyclic aromatic hydrocarbon; DNA damage
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 16. 4. 2020 14:51.
Anotace
Dietary carcinogens, such as benzo[a]pyrene (BaP), are suspected to contribute to colorectal cancer development. n-3 Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) decrease colorectal cancer risk in individuals consuming diets rich in PUFAs. Here, we investigated the impact of eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic (DHA) acid on metabolism and genotoxicity of BaP in human cell models derived from the colon: HT-29 and HCT-116 cell lines. Both PUFAs reduced levels of excreted BaP metabolites, in particular BaP-tetrols and hydroxylated BaP metabolites, as well as formation of DNA adducts in HT-29 and HCT-116 cells. However, EPA appeared to be a more potent inhibitor of formation of some intracellular BaP metabolites, including BaP-7,8-dihydrodiol. EPA also reduced phosphorylation of histone H2AX (Ser139) in HT-29 cells, which indicated that it may reduce further forms of DNA damage, including DNA double strand breaks. Both PUFAs inhibited induction of CYP1 activity in colon cells determined as 7-ethoxyresorufin-O-deethylase (EROD); this was at least partly linked with inhibition of induction of CYP1A1, 1A2 and 1B1 mRNAs. The downregulation and/or inhibition of CYP1 enzymes by PUFAs could thus alter metabolism and reduce genotoxicity of BaP in human colon cells, which might contribute to known chemopreventive effects of PUFAs in colon epithelium.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 04:28