B 2019

Správní vyhoštění s důrazem na správní uvážení a neurčité právní pojmy

BRAŽINA, Radislav, Markéta BEDNÁŘOVÁ a Terezie BOKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Správní vyhoštění s důrazem na správní uvážení a neurčité právní pojmy

Název anglicky

70/5000 Administrative expulsion with emphasis on administrative discretion and uncertain legal terms

Autoři

BRAŽINA, Radislav (203 Česká republika, domácí), Markéta BEDNÁŘOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Terezie BOKOVÁ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

1. vyd. Brno, 196 s. Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, řada teoretická, Edice Scientia, 679, 2019

Nakladatel

Masarykova univerzita

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Odborná kniha

Obor

50501 Law

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14220/19:00113517

Organizační jednotka

Právnická fakulta

ISBN

978-80-210-9494-9

Klíčová slova anglicky

administrative expulsion; administrative discretion; non-refoulement; right to fair procedure;

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 13. 5. 2020 16:34, JUDr. Radislav Bražina, Ph.D.

Anotace

V originále

Monografie se zaměřuje na procesní a hmotněprávní otázky spojené s agendou správního vyhoštění, resp. vyhošťování, s přihlédnutím ke specifikům užívání správního uvážení a řádného výkladu neurčitých právních pojmů. Monografie představuje zcela prvotní zpracování dané problematiky v české odborné literatuře. Autoři se primárně zaměřili na otázku limitů správního uvážení a výkladu neurčitých právních pojmů s tím, že podrobili kritické reflexi českou právní úpravu a praxi. Monografie vychází zejména z požadavků (limitů), které plynou (zejména) z Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a svobod, soft law Rady Evropy, práva EU, Listiny základních práv a svobod a příslušných zákonných předpisů. Autoři upozornili na nedostatky v právní úpravě i praxi samotné a své kritické závěry doplnili i úvahami de lege ferenda.

Anglicky

The monograph focuses on procedural and substantive issues related to administrative expulsion taking into account the specificities of the use of administrative discretion and the proper interpretation of uncertain legal terms. The monograph represents the very first elaboration of this issue in the Czech literature. The authors primarily focused on the issue of limits of administrative discretion and the interpretation of uncertain legal terms. The monograph is based mainly on Analysis of the requirements (limits) that arise (in particular) from the European Convention for the Protection of Human Rights and Freedoms, the Council of Europe soft law, EU law, the Charter of Fundamental Rights and Freedoms and the relevant legal regulations. The authors drew attention to shortcomings in the legislation and practice itself and brought also their critical conclusions with considerations de lege ferenda.

Návaznosti

MUNI/A/1337/2018, interní kód MU
Název: Správní vyhoštění s důrazem na správní uvážení a neurčité právní pojmy (Akronym: SVSDNSUANPP)
Investor: Masarykova univerzita, Správní vyhoštění s důrazem na správní uvážení a neurčité právní pojmy, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty