URBÁNIKOVÁ, Marína, David KOSAŘ a Barbara HAVELKOVÁ. Ženské právo? (De)feminizace a genderová segregace českého soudnictví v číslech. In Barbara Havelková, Pavla Špondrová, Kateřina Šimáčková. Mužské právo. Jsou právní pravidla neutrální? 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2020, s. 535-588. ISBN 978-80-7598-761-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ženské právo? (De)feminizace a genderová segregace českého soudnictví v číslech
Název česky Ženské právo? (De)feminizace a genderová segregace českého soudnictví v číslech
Název anglicky De(feminisation) and Gender Segregation of the Czech Judiciary
Autoři URBÁNIKOVÁ, Marína (703 Slovensko, garant, domácí), David KOSAŘ (203 Česká republika, domácí) a Barbara HAVELKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Praha, Mužské právo. Jsou právní pravidla neutrální? od s. 535-588, 54 s. 2020.
Nakladatel Wolters Kluwer
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Web nakladatele Repozitář MU
Kód RIV RIV/00216224:14220/20:00115484
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-7598-761-7
Klíčová slova česky soudy; soudnictví; gender; defeminizace; genederová segregace; zastoupení žen
Klíčová slova anglicky courts; gender; defeminization; gender segregation; female representation
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 8. 7. 2021 16:30.
Anotace
Příspěvek nabízí sérii jedinečných časových řad, které představují vývoj zastoupení žen a mužů mezi absolventy právnických fakult a v právnických profesích, zejména v soudnictví. Současně poskytuje jejich analýzu a ukazuje, že navzdory faktu, že české soudnictví je mezi povoláními s rozhodovací pravomocí výjimečné tím, že má většinu žen, je současně povoláním, kde existuje vertikální genderová segregace a kde probíhá mírný proces defeminizace. Vertikální genderová segregace se projevuje tím, že čím „výše“ se díváme, tím je v soudnictví méně žen – ať už jde o soudní hierarchii či pozice soudních fukncionářů. A v těchto pozicích jich také pozvolně ubývá – jsme tedy též svědky defeminizace na pozicích vlivu a moci.
Anotace anglicky
This chapter analyses unique longitudinal data about female representation within the core legal professions. Subsequently, it provides an in-depth analysis of women’s representation among judges. It shows that despite the fact that three fifths of Czech judges are female, it would be a mistake to consider it ‘feminized’ since the Czech judiciary is characterized by vertical gender segregation a slow defeminisation in positions of power and influence. The effect of vertical gender segregation is that the higher in judiciary we look, the less women we see. At the same time, number of women among court presidents (from regional courts upwards) and apex court judges slowly decreases, which means that we are witnessing defeminisation at the positions of power and influence.
VytisknoutZobrazeno: 15. 5. 2024 09:48