HAVLÍK, Miroslav. Příspěvek k technologii výroby vína v 17. a 18. století na Moravě. Slovácko : společenskovědní sborník pro moravsko-slovenské pomezí. Uherské Hradiště: Slovácké muzeum, 2018, roč. 60, č. 1, s. 57-62. ISSN 0583-5569.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Příspěvek k technologii výroby vína v 17. a 18. století na Moravě
Název anglicky Contribution to Winemaking in 17th and 18th Century in Moravia
Autoři HAVLÍK, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Slovácko : společenskovědní sborník pro moravsko-slovenské pomezí, Uherské Hradiště, Slovácké muzeum, 2018, 0583-5569.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00113887
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky výroba vína; vinařství; vinohradnictví; 17. století; 18. století; Jan Amos Komenský; vinařský lis; rozšíření vinohradů; Orbis sensualium pictus; preshaus; vedení révy na hlavu
Klíčová slova anglicky winemaking; wine growing; 17th century; 18th century; John Amos Comenius; wine press; spread of vineyards; Orbis Sensualium Pictus; press house; growing the grapes; high growing of wine
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Monika Kellnerová, učo 430435. Změněno: 7. 5. 2020 12:13.
Anotace
Technological processes pictured by John Amos Comenius have survived up to 20th century even though it is not obvious at the first sight. Since that time the field was deprived of lots of its experience, knowledge, superstitions and customs which were passed from generation to generation due to introduction of new technologies and, last but not least due to the fact that the field has become more professional. They were replaced by knowledge of modern methods in wine growing and winemaking. But the modern winemaking and wine growing culture can be enriched by coming back to tradition and knowledge of historical connections.
Anotace anglicky
Technologické procesy zobrazené v díle Jana Amose Komenského přežily až do 20. století, i když tomu tak je to není na první pohled zřejmé. Od té doby byla oblast zbavena mnoha svých zkušeností, znalostí, pověry a zvyky, které byly předány z generace na generaci v důsledku zavedení nových technologií a v neposlední řadě díky skutečnosti, že se obor stal profesionálnějším. Byly nahrazeny znalostmi moderních metod pěstování vína a výroby vína. Ale moderní vinařská a vinařská kultura může být obohacena návratem k tradici a znalost historických souvislostí.
Návaznosti
DG16P02R017, projekt VaVNázev: Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě
Investor: Ministerstvo kultury ČR, Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě
VytisknoutZobrazeno: 18. 8. 2024 12:35