HOLEŠINSKÁ, Andrea, Markéta NOVOTNÁ a Svatava NUNVÁŘOVÁ. Udržitelný rozvoj cestovního ruchu na venkově. Online. In Šíp, J. a kol. Venkovský cestovní ruch: Aktuální témata cestovního ruchu. 1. vyd. Brno: Společnost vědeckých expertů cestovního ruchu (SVECR), z.s., 2020, s. 112-120. Aktuální témata cestovního ruchu, 2. ISBN 978-80-210-9593-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Udržitelný rozvoj cestovního ruchu na venkově
Název česky Udržitelný rozvoj cestovního ruchu na venkově
Název anglicky Sustainable Development of Tourism in Rural Areas
Autoři HOLEŠINSKÁ, Andrea (203 Česká republika, garant, domácí), Markéta NOVOTNÁ (203 Česká republika, domácí) a Svatava NUNVÁŘOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Venkovský cestovní ruch: Aktuální témata cestovního ruchu, od s. 112-120, 9 s. Aktuální témata cestovního ruchu, 2, 2020.
Nakladatel Společnost vědeckých expertů cestovního ruchu (SVECR), z.s.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50204 Business and management
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/20:00115888
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-9593-9
Klíčová slova česky cestovní ruch; venkov; udržitelný rozvoj; destinační managemet; návštěvnický management
Klíčová slova anglicky tourism; rural area; sustainable developement; destination management; visitor management
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Daniela Marcollová, učo 111148. Změněno: 31. 3. 2021 21:31.
Anotace
Venkovský cestovní ruch je druhou publikací série Aktuální témata v cestovním ruchu. Cílem této monografie je představit celou řadu otázek souvisejících s venkovským cestovním ruchem jakožto alternativu pro udržitelný rozvoj venkova. Kapitola se zaměřuje na udržitelný rozvoj cestovního ruchu na venkově. Ačkoliv se vzhledem k potenciálu venkovské krajiny stává cestovní ruch vhodnou možností hospodářské diverzifikace těchto oblastí, je nutné brát v úvahu, že jeho rozvoj by se měl odehrávat v souladu s estetickými předpoklady krajiny a potřebami místní komunity. Formování udržitelného venkovského cestovního ruchu by z toho důvodu nemělo být ovlivňováno pouze působením vnějších sil, ale zásadní pro udržitelnost by mělo být zejména zapojení místních obyvatel a poskytovatelů služeb. V kontextu konceptu udržitelnosti se kapitola dále orientuje na možnosti alternativního rozvoje cestovního ruchu ve venkovských oblastech a identifikuje i alternativní formy cestovního ruchu, které jsou konkrétně představeny v rámci případových studií. I přes všechny snahy o udržitelný rozvoj je zřejmé, že cestovní ruch vyvolává určitý tlak na ekonomické, environmentální a sociální a kulturní prvky a procesy v prostředí, v jehož rámci se odehrává. Z toho důvodu se kapitola také zabývá vlivem cestovního ruchu na venkovské rekreační zdroje a vymezuje nástroje destinačního managementu, které jsou využitelné vzhledem ke specifikům těchto destinací a rozmanitosti problémů, se kterými se potýkají.
Anotace anglicky
The chapter focuses on the sustainable development of rural tourism. Although, given the potential of the rural landscape, tourism is becoming a suitable opportunity for the economic diversification of these areas, it must be borne in mind that its development should take place in accordance with the aesthetic conditions of the landscape and the needs of the local community. The formation of sustainable rural tourism should therefore not only be influenced by external forces, but the involvement of local people and service providers in particular should be crucial for sustainability. In the context of the concept of sustainability, the chapter further focuses on the possibilities of alternative development of tourism in rural areas and identifies alternative forms of tourism, which are specifically presented in case studies. Despite all efforts to achieve sustainable development, it is clear that tourism puts some pressure on the economic, environmental and social and cultural elements and processes in the environment in which it takes place. For this reason, the chapter also deals with the impact of tourism on rural recreational resources and defines destination management tools that are usable given the specifics of these destinations and the diversity of problems they face.
Návaznosti
MUNI/A/1166/2018, interní kód MUNázev: Udržitelnost destinace pod tlakem globálních trendů v cestovním ruchu (Akronym: UDECR)
Investor: Masarykova univerzita, Udržitelnost destinace pod tlakem globálních trendů v cestovním ruchu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 07:44