LEISSEROVÁ, Eliška and Klára SEIJURO. Možné ideje vzniku muzea v přírodě na Znojemsku (Possible ideas for building open-air museums at Znojmo). Museum vivum , 2019, XIV,. Rožnov pod Radhoštěm: Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, 2019, XIV, No 1, p. 120-124. ISSN 1803-1358.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Možné ideje vzniku muzea v přírodě na Znojemsku
Name (in English) Possible ideas for building open-air museums at Znojmo
Authors LEISSEROVÁ, Eliška (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Klára SEIJURO (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Museum vivum , 2019, XIV, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, 2019, 1803-1358.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 50404 Antropology, ethnology
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
Organization unit Faculty of Arts
Keywords (in Czech) Muzeum v přírodě; Znojemsko; vinohradnická stavba; vinařská kultura; folklór
Keywords in English Open-air museum; Znojmo district; viticultural building; wine culture; folklore
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. et Mgr. Eva Chovancová, učo 112294. Changed: 28/5/2024 07:57.
Abstract
Článek se zamýšlí nad aplikovatelnými idejemi stavby muzea v přírodě na Znojemsku. V první části článku je vymezena geografická lokalita Znojemska, se kterou je provázáno historické vysídlení německy mluvící etnografické skupiny Thayaner (Podyjanů), následné novoosídlenectví a reemigrace. Druhá část článku nabízí pro vznik muzea v přírodě konkrétní příklady lidových staveb, jako je dyjsko-svratecký dům, dále vinohradnické stavby zahrnující pískovcové sklepy, lisovny s valenou klenbou a vinařské domy ze Znojma a okolí.
Abstract (in English)
The article considers the applicable ideas of building an open-air museum in the Znojmo region. The first part of the article defines the geographical locality of the Znojmo region, which is associated with the historical displacement of the German-speaking ethnographic group "Thayaner" (Podyjanů), the subsequent new settlement, and re-emigration. The second part of the article offers specific examples of folk buildings, such as the Dyje-Svratka house, as well as viticultural buildings including sandstone cellars, press houses with a barrel vault, and wine houses from Znojmo and its surroundings.
PrintDisplayed: 31/7/2024 17:16