PUNOVÁ, Monika. Odolnost dítěte s rodičem ve výkonu trestu odnětí svobody. In Hradecké dny sociální práce 2020. Sociální práce jako nástroj prosazování lidských práv a zkušenosti z oblasti sociální práce v období koronavirové krize. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Odolnost dítěte s rodičem ve výkonu trestu odnětí svobody
Název anglicky Resilience of a child with an inprisoned parent
Autoři PUNOVÁ, Monika (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Hradecké dny sociální práce 2020. Sociální práce jako nástroj prosazování lidských práv a zkušenosti z oblasti sociální práce v období koronavirové krize, 2020.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50900 5.9 Other social sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/20:00114851
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky Child at risk; Parent in prison; Resilience; Family resilience.
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 13. 4. 2021 15:27.
Anotace
Příspěvek se zaměřuje na děti s rodičem ve výkonu trestu odnětí svobody. Přestože je v České republice aktuálně těchto dětí 40 000, v sociální práci jim není věnován téměř žádný prostor. V této teoretické stati jsou nejprve reflektována možná úskalí spojená s výzkumem této cílové skupiny a následně je pojednána tématika jejich odolnosti. Zaměření na odolnost vychází z přístupu orientovaného na silné stránky a zaměřuje se na to, jak podporovat dítě, aby dokázalo odolat náročnosti situace vyplývající z uvěznění rodiče a vyrovnat se s ní adaptivním způsobem. Cílem této stati je hledat odpověď na otázku: „Jak je možné, že některé děti s rodičem ve VTOS se dokáží navzdory své obtížné životní situaci (rizikovému statusu) úspěšně adaptovat a dokáží prospívat, zatímco jiné děti s rodičem ve VTOS nikoliv?“ V textu je poukázáno na to, že posilování odolnosti dítěte s rodičem ve výkonu trestu odnětí svobody souvisí s posilováním odolnosti rodiny.
Anotace anglicky
The presentation focuses on children with a parent in prison. Although there are currently 40,000 of these children in the Czech Republic, almost no space is devoted to them in social work. In this theoretical article, the possible difficulties associated with the research of this target group are first reflected, and then the topic of their resilience is discussed. The focus on resilience is based on a strength-based approach and focuses on the question of how to support a child to be able to withstand the rigors of a parent's imprisonment and deal with it in an adaptive way. The aim of this article is to find an answer to the question: „How is it possible that some children with a parent in prison are able to successfully adapt and thrive despite their difficult life situation (risk status), while other children with a parent in prison cannot?“ The text points out that strengthening the child's resilience to a parent in prison is related to strengthening the family's resilience.
Návaznosti
TL03000199, projekt VaVNázev: Rodičovství za mřížemi
Investor: Technologická agentura ČR, Rodičovství za mřížemi
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 14:21