ČERVEŇÁK, Vladimír, Zdeněk CHOVANEC, Alena BERKOVÁ, Jiří VANÍČEK, Tomáš HANSLÍK, Sabina SVOBODOVÁ a Robert NOVÁK. Epiteliální nádory thymu a diagnostické možnosti. Onkologická revue. Praha: Current Media, s.r.o., 2020, roč. 7, č. 5, s. 100-108. ISSN 2464-7195.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Epiteliální nádory thymu a diagnostické možnosti
Název anglicky Epithelial tutors of the thymus and diagnostic options
Autoři ČERVEŇÁK, Vladimír (203 Česká republika, garant, domácí), Zdeněk CHOVANEC (203 Česká republika, domácí), Alena BERKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jiří VANÍČEK (203 Česká republika, domácí), Tomáš HANSLÍK (203 Česká republika, domácí), Sabina SVOBODOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Robert NOVÁK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Onkologická revue, Praha, Current Media, s.r.o. 2020, 2464-7195.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30224 Radiology, nuclear medicine and medical imaging
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00116559
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky thymus; thymom; karcinom thymu; diagnostika
Klíčová slova anglicky thymus; thymoma; thymic carcinoma; diagnostics
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 9. 12. 2020 13:37.
Anotace
Mezi nejčastější nádory thymu patří epiteliální nádory. Do této skupiny nádorů patří thymomy a karcinom thymu. Jsou to nádory velmi vzácné, přestože patří k nejčastějším nádorům předního mediastina u dospělých. Thymus je orgán imunologického systému, který můžeme běžně sledovat při různých vyšetřovacích metodách hrudníku. Více se s ním setkáváme u dětí, ale ani u dospělých není výjimkou. Problémem u dospělých je jeho variabilní vzhled, neboť s věkem dochází k procesu involuce. Involuci podporuje i vliv kortikosteroidů během nadměrného stresu. Stejně tak, můžou vést ke změně jeho tvaru a velikosti i patologické léze. Základy embryologie, anatomie spolu se znalostmi jednotlivých zobrazovacích metod, jsou nezbytnou podmínkou pro přesnou diagnostiku benigních i maligních tumorů brzlíku. Jen správná identifikace těchto patologií umožňuje zvolit vhodnou metodu terapie.
Anotace anglicky
Epithelial tumors are the most common tumors of the thymus. This group of tumors includes thymomas and thymic carcinoma and these tumors are very rare, although they are among the most common tumors of the anterior mediastinum in adults. The thymus is an organ of the immune system that can be routinely monitored by various chest examination methods. We encounter it more in children, but it is no exception in adults either. The problem in adults is its variable appearance, as it goes through the process of involution. Involution is support by the corticosteroids during excessive stress. Likewise, these conditions can change its shape and size. The basics of embryology, anatomy together with knowledge of imaging methods, are a necessary condition for accurate diagnosis of benign and malignant thyroid tumors. Only the correct identification of these pathologies allows you to choose the appropriate method of therapy.
Návaznosti
MUNI/A/0961/2012, interní kód MUNázev: Příprava a implementace ošetřovatelského doporučeného postupu v péči o nemocné s nehojící se ránou – objektivizující diagnostika (Akronym: KDP-OD)
Investor: Masarykova univerzita, Příprava a implementace ošetřovatelského doporučeného postupu v péči o nemocné s nehojící se ránou – objektivizující diagnostika, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:13