2021
			
	    
	
	
    Non-antibiotic antibacterial peptides and proteins ofEscherichia coli: efficacy and potency of bacteriocins
BOSÁK, Juraj; Matěj HRALA; Lenka MICENKOVÁ a David ŠMAJSZákladní údaje
Originální název
Non-antibiotic antibacterial peptides and proteins ofEscherichia coli: efficacy and potency of bacteriocins
	Autoři
BOSÁK, Juraj (703 Slovensko, domácí); Matěj HRALA (203 Česká republika, domácí); Lenka MICENKOVÁ (703 Slovensko, domácí) a David ŠMAJS (203 Česká republika, garant, domácí)
			Vydání
 EXPERT REVIEW OF ANTI-INFECTIVE THERAPY, ABINGDON, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2021, 1478-7210
			Další údaje
Jazyk
angličtina
		Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
		Obor
10606 Microbiology
		Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
		Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
		Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 5.854
			Kód RIV
RIV/00216224:14110/21:00120740
		Organizační jednotka
Lékařská fakulta
			UT WoS
000571964600001
		EID Scopus
2-s2.0-85091319830
		Klíčová slova anglicky
Antimicrobials; bacteriocin; colicin; microcin; Escherichia; E; coli; probiotic; Shigella; virulence; diarrhea
		Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
		
				
				Změněno: 21. 2. 2022 12:56, Mgr. Tereza Miškechová
				
		Anotace
V originále
Introduction The emergence and spread of antibiotic resistance among pathogenic bacteria drives the search for alternative antimicrobial therapies. Bacteriocins represent a potential alternative to antibiotic treatment. In contrast to antibiotics, bacteriocins are peptides or proteins that have relatively narrow spectra of antibacterial activities and are produced by a wide range of bacterial species. Bacteriocins ofEscherichia coliare historically classified as microcins and colicins, and, until now, more than 30 different bacteriocin types have been identified and characterized. Areas covered We performed bibliographical searches of online databases to review the literature regarding bacteriocins produced byE. coliwith respect to their occurrence, bacteriocin role in bacterial colonization and pathogenicity, and application of their antimicrobial effect. Expert opinion The potential use of bacteriocins for applications in human and animal medicine and the food industry includes (i) the use of bacteriocin-producing probiotic strains, (ii) recombinant production in plants and application in food, and (iii) application of purified bacteriocins.
				Návaznosti
| MUNI/A/1325/2020, interní kód MU | 
 | ||
| ROZV/23/LF13/2019, interní kód MU | 
 | ||
| ROZV/28/LF15/2020, interní kód MU | 
 |