POKORNÁ, Andrea a Simona SAIBERTOVÁ. Dekubity u onkologických pacientů - hodnocení stavu dekubitů a jejich prevence. Podpůrná léčba. Praha: We Make Media, s.r.o., 2020, roč. 2, č. 3, s. 5-10. ISSN 2571-2438.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dekubity u onkologických pacientů - hodnocení stavu dekubitů a jejich prevence
Název anglicky Pressure ulcers in oncology patients - evaluation condition of pressure ulcers and their prevention
Autoři POKORNÁ, Andrea (203 Česká republika, garant, domácí) a Simona SAIBERTOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Podpůrná léčba, Praha, We Make Media, s.r.o. 2020, 2571-2438.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30307 Nursing
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00116607
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky pressure ulcer; prevention; risk assessment; cancer patient
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 12. 5. 2021 14:02.
Anotace
Dekubity (proleženiny a prosezeniny) jsou závažnou komplikací celkového zdravotního stavu pacienta, a to zejména pokud se jedná o pacienta s limitovanou mobilitou či vícečetnými zdravotnickými prostředky, které mohou být příčinou vzniku poškození tkání a sliznic tlakem. Pacienti s onkologickým onemocněním jsou obecně ve vyšším riziku vzniku dekubitu, a proto je nezbytné využívat odpovídající postupy včasné identifikace změn na kůži a projevů poškození a individualizované preventivní postupy. Je-li dekubitální léze zachycena včas (kategorie 1 a 2), existuje vědecky ověřená vysoká pravděpodobnost zhojení. Riziko vzniku dekubitu v onkologické péči musí vést k implementaci individualizovaných preventivních opatření. Vznik dekubitu ale nesmí být příčinou rezignace na kvalitní péči.
Anotace anglicky
Pressure ulcers (bedsores and sores) are a serious complication of the overall health of the patient, especially if it is a patient with limited mobility or multiple medical devices that may be the cause of damage to tissues and mucous membranes by pressure. Patients with cancer are generally at higher risk of developing pressure ulcers, and therefore it is necessary to use appropriate procedures for early identification of skin changes and signs of damage and individualized preventive procedures. If the pressure ulcer is detected in time (category 1 and 2), there is a scientifically proven high probability healing. The risk of pressure ulcers in oncological care must lead to the implementation of individualized preventive measures. However, the onset of pressure ulcers must not be the cause of resignation for quality care.
Návaznosti
MUNI/A/1003/2019, interní kód MUNázev: Faktory determinující vznik a hojení ran v intenzivní péči II – rizikové faktory odpovídající diferenciální diagnostiky (Akronym: RIFADIAG II)
Investor: Masarykova univerzita, Faktory determinující vznik a hojení ran v intenzivní péči II – rizikové faktory odpovídající diferenciální diagnostiky, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 17:13