DEJMAL, Miroslav. Jídali je osolené a s pepřem... Strava na hradě ve Veselí nad Moravou ve 13. a 17. století. In Bronislav Chocholáč, Jiří Malíř, Lukáš Reitinger, Martin Wihoda. PRO PANA profesora Libora JANA k životnímu jubileu. První. Brno: Matice moravská, 2020, s. 765-776.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jídali je osolené a s pepřem... Strava na hradě ve Veselí nad Moravou ve 13. a 17. století
Název česky Jídali je osolené a s pepřem... Strava na hradě ve Veselí nad Moravou ve 13. a 17. století
Název anglicky They ate it salted and with pepper…The diet at the castle in Veselí nad Moravou in the 13th and 17th centuries
Autoři DEJMAL, Miroslav.
Vydání První. Brno, PRO PANA profesora Libora JANA k životnímu jubileu, od s. 765-776, 2020.
Nakladatel Matice moravská
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Klíčová slova česky Středověk, rostlinná strava, masitá strava, Veselí nad Moravou
Klíčová slova anglicky Middle Ages, plant diet, meat diet, Veselí nad Moravou
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Miroslav Dejmal, Ph.D., učo 146729. Změněno: 26. 4. 2021 10:43.
Anotace
Příspěvek se pokouší představit masitou a rostlinnou stravu obyvatel šlechtického sídla na základě archeologických nálezů ze zámku ve Veselí nad Moravou. Představeny jsou dva soubory. Jeden z druhé poloviny 13. století. Druhý z počátku 17. století. Oba soubory umožňují vhled do stravy a zásobování šlechtického sídla, přičemž lze vysledovat i potraviny a potravinové návyky, které lze spojit s vyšším sociálním prostředím.
Anotace česky
Příspěvek se pokouší představit masitou a rostlinnou stravu obyvatel šlechtického sídla na základě archeologických nálezů ze zámku ve Veselí nad Moravou. Představeny jsou dva soubory. Jeden z druhé poloviny 13. století. Druhý z počátku 17. století. Oba soubory umožňují vhled do stravy a zásobování šlechtického sídla, přičemž lze vysledovat i potraviny a potravinové návyky, které lze spojit s vyšším sociálním prostředím.
Anotace anglicky
This paper aims to present the meat and plant diet of the inhabitants of an aristocratic residence, based on archaeological finds at the castle at Veselí nad Moravou. Two groups of findings are presented – one from the second half of the 13th century, the second from the start of the 17th century. The two groups allow for a view of the diet and foodstuffs of an aristocratic residence, and it is possible to observe the food and dietary habits associated with the upper social classes.
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 20:12