VADLEJCH, Jaroslav, Iveta Angela KYRIÁNOVÁ,, Nikol RESLOVÁ, Lucie ŠKORPÍKOVÁ, Zuzana ČADKOVÁ a Martin KAŠNÝ. Anthelmintická rezistence v českých chovech koz. Náš chov. 2020, roč. 2020, č. 12, s. 38-40. ISSN 0027-8068.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Anthelmintická rezistence v českých chovech koz
Název anglicky Anthelmintic resistance at Czech goat farms
Autoři VADLEJCH, Jaroslav (203 Česká republika), Iveta Angela KYRIÁNOVÁ, (203 Česká republika), Nikol RESLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lucie ŠKORPÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Zuzana ČADKOVÁ (203 Česká republika) a Martin KAŠNÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Náš chov, 2020, 0027-8068.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10613 Zoology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Anthelmintická rezistence; kozí farmy; parasites; nematodes
Klíčová slova anglicky anthelmintic resistance; goat farms; paraziti; hlístice
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 24. 4. 2024 16:21.
Anotace
Mezi celosvětově nejvýznamnější parazity pastevně chovaných přežvýkavců bezesporu patří gastrointestinální hlístice. Především kozy jsou k infekcím vyvolaným těmito parazity vysoce vnímavé. Tradiční strategie tlumení hlístic s využitím anthelmintik je v posledních dekádách ztížena stále se rozšiřující rezistencí na tato léčiva. V řadě evropských států je anthelmintická rezistence již delší dobu sledována, ale v České republice dosud nebyla publikována žádná studie zaměřená na tuto problematiku. Cílem tohoto příspěvku je seznámit čtenáře s aktuálním výskytem anthelmintické rezistence na kozích farmách v ČR a s faktory, které se na vzniku tohoto jevu v podmínkách českých chovů podílejí.
Anotace anglicky
Gastrointestinal nematodes are among the most important parasites in grazing ruminants worldwide. Goats are particularly susceptible to infections caused by these parasites. In recent decades traditional nematode control using anthelmintics has been impeded by increasing resistance to these drugs. Anthelmintic resistance has been monitored over long periods of time in a number of European countries but no study focused on this issue has yet been published in the Czech Republic. The aim of this paper is to acquaint readers with both the current occurrence of anthelmintic resistance at Czech goat farms and the factors contributing to the emergence of this phenomenon in the conditions of the CR.
Návaznosti
LTC19018, projekt VaVNázev: Pilotní strategický plán boje s rezistentními kmeny parazitických červů v českých hospodářských chovech přežvýkavců (Akronym: Rezistence HELM)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Pilotní strategický plán boje s rezistentními kmeny parazitických červů v českých hospodářských chovech přežvýkavců, INTER-COST
VytisknoutZobrazeno: 13. 9. 2024 03:57