D 2020

Dohody společníků a vypořádací podíl

MAY, Christian

Základní údaje

Originální název

Dohody společníků a vypořádací podíl

Název česky

Dohody společníků a vypořádací podíl

Název anglicky

Shareholders' agreements on settlement share

Autoři

MAY, Christian (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Brno, Cofola 2020, od s. 104-117, 14 s. 2020

Nakladatel

Masarykova univerzita

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

50501 Law

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Kód RIV

RIV/00216224:14220/20:00116988

Organizační jednotka

Právnická fakulta

ISBN

978-80-210-9670-7

Klíčová slova česky

Vypořádací podíl; autonomie vůle; dohody společníků

Klíčová slova anglicky

Settlement Share; Autonomy of Will; Shareholders’ Agreements

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 26. 3. 2021 12:27, Mgr. Petra Georgala

Anotace

V originále

V obchodních společnostech nezřídka dochází k uzavírání dohod společníků, jejichž účelem je úprava vzájemných práv a povinností společníků mimo samotný statutární dokument společnosti. Vzhledem k tomu, že povaha těchto ujednání je v první řadě obligační, vyvstává otázka, zda a kdy mohou taková ujednání vyvolávat statutární účinky. Vzhledem k extrémní rozsáhlosti problematiky společnických dohod je předmětem tohoto příspěvku pouze otázka, zda může mít ujednání v dohodě společníků o odlišném způsobu výpočtu vypořádacího podílu či jeho splatnosti vyvolat statutární účinky, a zda má takový postup nějaké limity (např. v případě vzdání se práva na vypořádací podíl, v případě zjevně neadekvátní výše vypořádacího podílu či v případě zcela neformálního způsobu výpočtu).

Anglicky

In commercial companies, extrastatutory agreements of shareholders are often concluded. The purpose of such agreements is to regulate the mutual rights and obligations of shareholders outside the company statutory document itself. Given that the nature of these arrangements is primarily obligatory, the question arises as to whether and when such arrangements can produce statutory effects. The presentation focuses on the question whether a shareholder agreement on a different way of determination of the settlement amount or its maturity may have statutory effects and whether such a procedure has any limits (eg in case of waiving the right to settlement amount, in case of obviously inadequate amount or in the case of a completely informal calculation method).

Návaznosti

MUNI/A/1129/2019, interní kód MU
Název: Účast v korporaci ve smluvních a korporátních souvislostech (Akronym: UKorp)
Investor: Masarykova univerzita, Účast v korporaci ve smluvních a korporátních souvislostech, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty