MALÁSKA, Jan. Úvod do intenzivní péče, organizace a struktura ICU, vzdělávání, komunikace a týmová práce. In Jan Maláska; Milan Kratochvíl; Jan Stašek; Václav Zvoníček. Intenzivní medicína v praxi. Praha: Maxdorf, 2020, s. 21-41. Medica. ISBN 978-80-7345-675-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Úvod do intenzivní péče, organizace a struktura ICU, vzdělávání, komunikace a týmová práce
Název anglicky Introduction to intensive care, organization and structure of the ICU, education, communication and teamwork
Autoři MALÁSKA, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, Intenzivní medicína v praxi, od s. 21-41, 21 s. Medica, 2020.
Nakladatel Maxdorf
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30223 Anaesthesiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00117147
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7345-675-7
Klíčová slova česky intenzivní medicína
Klíčová slova anglicky intensive care medicine
Štítky rivok, SIMUweb
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 14. 1. 2021 14:29.
Anotace
Intenzivní medicína je samostatný, dynamicky se rozvíjející obor medicíny, který se komplexně stará o pacienty s již vzniklým nebo hrozícím akutním selháním orgánu. Je to multidisciplinární obor, který má přesah i mimo vlastní prostor jednotek intenzivní péče (Intensive Care Unit, ICU). Intenzivní medicína má více definic, nicméně spojujícím prvkem je orgánová dysfunkce (ohrožení tzv. vitálních funkcí) pacientu a možnost poskytování orgánově specifické podpory. Spektrum pacientu přijímaných na ICU se v posledních letech mění směrem k vyššímu veku a vetší 21 NÁHLED PRO ŠM být schopen popsat kriticky nemocného pacienta porozumět specifickému prostředí ICU znát základní strukturu ICU – vybavení a složení personálu porozumět, jak se vzdělávat v oboru vysvětlit, jak zacházet s dokumentací o polymorbiditě. Je také možné sledovat trend narůstajícího počtu lůžek na intenzivní péči a snižování počtu multioborových lůžek standardní péče. Lůžka na ICU tak aktuálně představují cca 8–10 % lůžkového fondu nemocnic, na druhou stranu čerpají až 40–45 % nákladu na péči o nemocné.
Anotace anglicky
Intensive care is an independent, dynamically developing field of medicine, which comprehensively takes care of patients with already established or imminent acute organ failure. It is a multidisciplinary field that extends beyond the Intensive Care Unit (ICU). Intensive care has several definitions, however, the connecting element is the organ dysfunction (threat to the so-called vital functions) of the patient and the possibility of providing organ-specific support. The spectrum of patients admitted to the ICU has changed in recent years towards older age and greater 21 PREVIEW FOR SM be able to describe a critically ill patient understand the specific ICU environment know the basic structure of the ICU - equipment and staff understand how to educate in the field explain how to treat with polymorbidity documentation. It is also possible to observe a trend of increasing number of intensive care beds and a decrease in the number of multidisciplinary standard care beds. Beds at the ICU currently represent about 8–10% of the hospital bed, on the other hand, they draw up to 40–45% of the cost of caring for patients.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 16:01