MARINIČ, Peter and Pavel PECINA. Srovnání odborného vzdělávání a výcviku v České republice a Polsku (Comparison of Vocational Education and Training in Czech Republic and Poland). Online. In MMK2020 - Mezinárodní Masarykova konference pro doktorandy a mladé vědecké pracovníky. Hradec Králové: Magnanimitas, 2020, p. 966-974. ISBN 978-80-87952-33-7.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Srovnání odborného vzdělávání a výcviku v České republice a Polsku
Name (in English) Comparison of Vocational Education and Training in Czech Republic and Poland
Authors MARINIČ, Peter (703 Slovakia, guarantor, belonging to the institution) and Pavel PECINA (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Hradec Králové, MMK2020 - Mezinárodní Masarykova konference pro doktorandy a mladé vědecké pracovníky, p. 966-974, 9 pp. 2020.
Publisher Magnanimitas
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form electronic version available online
WWW Konferenční sborník
RIV identification code RIV/00216224:14410/20:00117515
Organization unit Faculty of Education
ISBN 978-80-87952-33-7
Keywords (in Czech) odborné vzdělávání; demografická struktura; platy učitelů
Keywords in English vocational education; demographic structure; teachers salary
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Ing. Peter Marinič, Ph.D., učo 137627. Changed: 7/4/2021 10:22.
Abstract
Odborné vzdělávání a výcvik představuje důležitou součást vzdělávacího systému a současně pro mnoho žáků i poslední kontakt se vzdělávacím systém. Stárnutí populace, jako obecný evropský problém, se projevuje rovněž i v demografické struktuře mnoha Evropských států, mezi které můžeme zařadit i Českou republiku. Polsko na druhou stranu vykazuje výrazně odlišnou demografickou strukturu učitelů. Článek tedy analyzuje situaci v odborném vzdělávání v obou uvedených zemích s důrazem na demografickou strukturu a potenciální faktory, které ji mohou ovlivňovat. Z výsledků vyplývá, že jistý vliv může mít počet žáků na učitele, a významným se jeví vliv platového ohodnocení učitelů.
Abstract (in English)
Vocational education and training is an important part of the education system and, for many pupils, the last contact with the education system. Population aging, as a general European problem, is also reflected in the demographic structure of many European countries, among which we can also include the Czech Republic. Poland, on the other hand, has a significantly different demographic structure of teachers. The article therefore analyzes the situation in vocational education and training in both countries with emphasis on the demographic structure and potential factors that may affect it. The results show that the ratio of pupils to teacher may have a certain effect, and the effect of teachers' salary appears to be significant.
Links
MUNI/A/1028/2019, interní kód MUName: Trendy a aspekty technického a přírodovědného vzdělávání
Investor: Masaryk University, Category A
PrintDisplayed: 27/7/2024 18:11