USTOHAL, Libor a Jana HOŘÍNKOVÁ. Lurasidon v léčbě pacienta se schizofrenií a metabolickým syndromem. Česká a slovenská psychiatrie. Galén, 2020, roč. 116, č. 5, s. 251-254. ISSN 1212-0383.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Lurasidon v léčbě pacienta se schizofrenií a metabolickým syndromem
Název anglicky Lurasidone in the treatment of a patient with schizophrenia and metabolic syndrome
Autoři USTOHAL, Libor (203 Česká republika, garant, domácí) a Jana HOŘÍNKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká a slovenská psychiatrie, Galén, 2020, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30215 Psychiatry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00117561
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky léčba; lurasidon; metabolický syndrom; nežádoucí účinky; schizofrenie
Klíčová slova anglicky lurasidone; metabolic syndrome; schizophrenia; side-effects; treatment;
Štítky rivok, ÚFTo
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 12. 5. 2021 14:34.
Anotace
Kazuistika představuje úspěšný převod pacienta se schizofrenií a metabolickým syndromem z olanzapinu na lurasidon čili antipsychotikum s minimálními metabolickými nežádoucími účinky, které je u nás nyní nově k dispozici. Tento pacient netoleroval risperidon pro nežádoucí účinky spjaté s hyperprolaktinémií, quetiapin u něj nebyl dostatečně účinný, nepovedlo se jej převést na aripiprazol, byť kombinace s ním a později s kariprazinem umožnila dávku olanzapinu alespoň dočasně snížit. Teprve až po nasazení lurasidonu bylo možné olanzapin zcela vysadit, aniž by došlo ke zhoršení pacientova stavu, naopak došlo ke zmírnění depresivní symptomatiky. Převod však byl postupný, trvající necelé tři týdny.
Anotace anglicky
The case study presents successful change of antipsychotic medication from olanzapine to lurasidone in a patient with schizophrenia and metabolic syndrome; to an antipsychotic medication with minimal metabolic side-effects which is newly available in our country. This patient did not tolerate risperidone because of side-effects joined to hyperprolactinemia, quetiapine was not effective enough, the change to aripiprazole was not successful, although the combination with it and later with cariprazine made it possible to temporarily decrease olanzapine dosage. Finally, the initiation of lurasidone made possible to stop olanzapine without worsening of patient’s state. On the contrary, his depressive symptomatology slightly improved. The cross-titration was slow, lasting almost three weeks.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 14:30