MUSILOVÁ, Jana a Tomáš TYC. Linearita a relativita. Československý časopis pro fyziku. Praha, 2020, roč. 6, č. 70, s. 426-431. ISSN 0009-0700.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Linearita a relativita
Název anglicky Linearity and relativity
Autoři MUSILOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Tomáš TYC (203 Česká republika, domácí).
Vydání Československý časopis pro fyziku, Praha, 2020, 0009-0700.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10300 1.3 Physical sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/20:00117592
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky lineární algebra; speciální relativita; fyzikální vzdělávání
Klíčová slova anglicky linear algebry; special relativity; physics education
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: prof. RNDr. Jana Musilová, CSc., učo 851. Změněno: 6. 1. 2021 20:57.
Anotace
Na příkladu z oblasti speciální teorie relativity ukazuje příspěvek přirozený vztah aparátu lineární algebry k fyzikálním teoriím. Předkládá elementární postup při odvození tzv. speciální Lorentzovy transformace na úrovni vstupního kursu obecné fyziky v univerzitním studiu fyzikálních, resp. technických oborů a ukazuje, že k tomu zcela stačí pochopení pojmu lineárního zobrazení a zvládnutí rutinních maticových operací. Na problémech souvisejících s pojmy současnosti a soumístnosti, tzv. kontrakce délek a dilatace času ukazuje efektivnost přímé aplikace Lorentzovy transformace oproti obvyklým, takzvaně „názorným“ úvahám, které ji nevyužívají.
Anotace anglicky
The paper shows a natural connection of linear algebra to physics theories on an example of the special theory of relativity. An elementary derivation of the special Lorentz transformation is presented at the level of an entry university course of general physics and it is shown that for such a derivation, understanding of the concept of linear mapping and elementary matrix operations is fully sufficient. The paper also shows an advantage of direct application of the Lorentz transformation to the problems of length contraction and time dilation compared to the more usual, supposedly "illustrative" explanations that do not use it.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:46