TOMÍŠKA, Miroslav a Kateřina HORSKÁ. Fixní kombinace palonosetronu s netupitantem v antiemetické profylaxi. Remedia. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fixní kombinace palonosetronu s netupitantem v antiemetické profylaxi
Autoři TOMÍŠKA, Miroslav a Kateřina HORSKÁ.
Vydání Remedia, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Klíčová slova anglicky chemotherapy induced nausea and vomiting; 5-HT3 receptor inhibitors; NK1 receptor inhibitors; netupitant; palonosetron
Štítky ÚFTo
Změnil Změnila: PharmDr. Bc. Kateřina Horská, Ph.D., učo 219057. Změněno: 25. 1. 2023 11:18.
Anotace
Nevolnost a zvracení po protinádorové chemoterapii je multifaktoriální proces, na němž se podílí několik nervových drah a receptorů, a proto není možno najít jediný lék, který by byl plně účinný. Prvních 24 hodin po zahájení chemoterapie jde především o působení serotoninu na receptorech 5-HT3 a v dalších dnech o působení substance P na receptorech NK1. Palonosetron je specifickým inhibitorem receptorů 5-HT3, patří již do druhé generace těchto inhibitorů, vyznačuje se prodlouženým působením a vysokou účinností především v akutní fázi. Netupitant je novým specifickým inhibitorem receptorů NK1, má dlouhý biologický poločas eliminace a působí proti odlišnému mechanismu zvracení v opožděné fázi. První dostupná fixní kombinace obou těchto látek (NEPA) v jedné tabletě přináší možnost ovlivnění obou hlavních signalizačních drah s výhodou synergního působení. Vzhledem k dlouhému biologickému poločasu eliminace obou složek je možno podat jednu dávku pro celý cyklus chemoterapie a zajistit tak optimální spolupráci nemocného. Fixní kombinace NEPA může přispět ke zvýšené účinnosti antiemetické profylaxe cestou snazšího dodržování dostupných standardních doporučení pro pacienty s emetogenní chemoterapií.
VytisknoutZobrazeno: 21. 7. 2024 13:25