JAKUBCOVÁ, Kateřina, Vladimír JŮVA a Michal ROČEK. Trenérství a ženy – organizační a projektová podpora. Česká kinantropologie. Časopis vědecké společnosti kinantropologie. Praha: Česká kinantropologická společnost, roč. 24, 3-4, s. 20-37. ISSN 1211-9261. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Trenérství a ženy – organizační a projektová podpora
Název česky Trenérství a ženy – organizační a projektová podpora
Název anglicky Coaching and Women – Organisational and Project Support
Autoři JAKUBCOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, domácí), Vladimír JŮVA (203 Česká republika, garant, domácí) a Michal ROČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká kinantropologie. Časopis vědecké společnosti kinantropologie, Praha, Česká kinantropologická společnost, 2020, 1211-9261.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14510/20:00117751
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky trenérství a gender; trenérky; trenérské organizace; trenérské projekty
Klíčová slova anglicky coaching and gender; female coaches; coach organizations; coach projects
Štítky coach organizations, coach projects, coaching and gender, female coaches, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Vladimír Jůva, CSc., učo 1058. Změněno: 14. 1. 2021 08:16.
Anotace
Trenéři klíčovým způsobem determinují rozvoj sportu na všech úrovních. Jejich práce se reflektuje v úspěších na mezinárodních sportovních soutěžích i v rozvoji sportu pro všechny. Mnohdy se však setkáváme s nedostatkem kvalitních trenérů. Tento neuspokojivý stav prohlubuje skutečnost, že trenérky tvoří v trenérské profesi pouze menšinu. Cílem teoretické studie je přiblížit vybrané organizační a projektové aktivity zaměřené na zlepšení genderové nerovnosti v trenérství. V této souvislosti si klademe následující výzkumné otázky: Jak genderová nerovnost v trenérství vznikla? V jakých souvislostech se objevovaly první trenérky? Kdy se začala rozvíjet organizační podpora trenérek? Ve kterých zemích existují projekty zaměřené na genderovou problematiku trenérství? Reflektuje trenérské vzdělávání absenci trenérek? Odpovědi na tyto otázky naznačují, že zejména zahraniční příklady dobré praxe mohou na celostátní, svazové i klubové úrovni posílit potřebné intervence, zapojit zkušené trenérky do mentorských programů nebo přispět k inovacím trenérského vzdělávání s cílem zvýšit počet trenérek.
Anotace anglicky
Coaches determine the development of sport at all levels in a vital way. Their work is reflected in success at international sports competitions and the development of the recreational sport. However, we often encounter a lack of quality coaches. This unsatisfactory situation is exacerbated by the fact that female coaches make up only a minority in the coaching profession. The theoretical study aims to present selected organizational and project activities aimed at improving gender inequality in coaching. In this context, we ask ourselves the following research questions: How did gender inequality in coaching arise? In what settings did the first female coaches appear? When did the organizational support for female coaches begin to develop? In which countries are there projects focused on the gender issue of coaching? Does coach education reflect the absence of female coaches? The answers to these questions suggest that international examples of good practice, in particular, can strengthen the necessary interventions at national, association and club level, involve experienced female coaches in mentoring programs or contribute to coaching innovation to increase the number of female coaches.
Návaznosti
MUNI/A/1273/2018, interní kód MUNázev: Genderové aspekty trenérství 2 (Akronym: GENAT2)
Investor: Masarykova univerzita, Genderové aspekty trenérství 2, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 17:05