HUSKA, Michal. Katalóg diela Pavla Zemka Nováka – jeho špecifiká a budúcnosť. In Polytematické konference SPIM, 2020. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Katalóg diela Pavla Zemka Nováka – jeho špecifiká a budúcnosť
Název česky Katalog díla Pavla Zemka Nováka - jeho specifika a budoucnost
Název anglicky Catalogue of Works of Pavel Zemek Novák - Its Specifics and Future
Autoři HUSKA, Michal.
Vydání Polytematické konference SPIM, 2020, 2020.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60400 6.4 Arts
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky katalóg; Pavel Zemek Novák; unisono
Klíčová slova anglicky Catalogue; Pavel Zemék Novák; unisono
Štítky edukace, hudba, muzikologie, sociologie
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. PhDr. Martin Flašar, Ph.D., učo 40864. Změněno: 19. 4. 2021 08:32.
Anotace
Príspevok predstavuje katalóg Pavla Zemka Nováka od jeho vzniku až po jeho súčasný stav. Bližšie nahliada na vzťah medzi dielom skladateľa a štruktúrou katalógu, samotného katalogizačného záznamu a opisuje tak vplyv charakteru diela na formovanie katalógu. Skutočnosť, že sa jedná o katalóg žijúceho skladateľa je nie len neštandardné ale stavia to bádateľa do špecifických situácii, ktoré si zaslúžia reflexiu a objasnenie, do akej miery zasahovali do katalogizačného procesu. Jeden z následkov tejto skutočnosti je, že sa jedná o katalóg otvorený. Pochopiteľne je to pre kontinuálne meniaci sa počet dokončených diel, no dielo skladateľa je neustále fluktuujúci element, ktorého zmeny sa nezrkadlia len v kvantite. Príspevok ďalej polemizuje nad otázkami o relevantnosti katalógu a citlivosti tvrdení, ktoré by v budúcnosti získali označenie a priori. Na záver sú predstavené možnosti a budúce ambície otvoreného katalógu Pavla Zemka Nováka.
Anotace anglicky
The conference paper presents the catalogue of Pavel Zemek Novák from its origin to its current state. It takes a closer look at the relationship between the composer's work and the structure of the catalogue and the cataloging record itself. It describes the influence of the character of the work on the formation of the catalogue. The fact that it is a catalogue of a living composer is not only non-standard, but it puts the researcher in specific situations that deserve reflection and clarification, how the cataloging process was influenced by this fact. One of the consequences is a creation of an opened catalogue. Of course, this is for a continuously changing number of completed works, but the composer's work is a constantly fluctuating element, the changes of which are not only reflected in quantity. The article further argues about the relevance of the catalogue and the sensitivity of claims that would be labeled as a priori in the future. Finally, the possibilities and future ambitions of Pavel Zemek Novák's open catalogue are presented.
Návaznosti
MUNI/A/0887/2019, interní kód MUNázev: Výzkumné sondy k dějinám hudební kultury na Moravě, především v Brně, část VII.
Investor: Masarykova univerzita, Výzkumné sondy k dějinám hudební kultury na Moravě, především v Brně, část VII., DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 31. 7. 2024 08:28