HAVLÍK, Miroslav. K typologii vinohradnických staveb, sklepů a lisoven jižní Moravy. Vinař - sadař: odborný časopis pro vinohradníky, vinaře a ovocnáře. 2020, roč. 2020, č. 5, s. 22-25. ISSN 1804-3054.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K typologii vinohradnických staveb, sklepů a lisoven jižní Moravy
Název anglicky The typology of viticultural buildings, cellars and presses in South Moravia
Autoři HAVLÍK, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Vinař - sadař: odborný časopis pro vinohradníky, vinaře a ovocnáře, 2020, 1804-3054.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/20:00118666
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky vinohradnictví; lidové stavitelství; sklep; vinařské areály; 18. století; 19. století
Klíčová slova anglicky viticultere; folk buildings; cellar; wine grounds; 18th century; 19th century
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Hana Ambrožová, učo 1759. Změněno: 17. 2. 2021 13:58.
Anotace
Vinohradnické areály a vinohradnické stavby jsou dnes symbolem vinohradnictví a vinařství Jižní Moravy. Jsou přímým dokladem historie a poznání poznání technologie výroby vína. Technologické postupy minulosti při výrobě vína jsou dnes rychle modernizovány. Díky profesionalizaci tohoto odvětví se v mnohém ztratily původní po generace předávané zkušenosti, znalosti i zvyky. Návratem k tradici i poznáním historických souvislostí však i moderní vinohradnická a vinařská kultura může být v mnohém obohacena. Nejen při výrobě vína, ale i v architektuře. Jednotlivé vinařské stavby vždy ukazovali nejen stavební schopnosti a možnosti majitele, ale i drobné regionální rozdíly.
Anotace anglicky
Viticultural areas and viticultural buildings are today a symbol of viticulture and viticulture in South Moravia. They are a direct proof of the history and knowledge of wine production technology. The technological processes of the past in wine production are rapidly being modernized today. Thanks to the professionalization of this industry, the original experience, knowledge and customs passed down through generations have been lost in many ways. However, a return to tradition and knowledge of historical contexts can also enrich the modern viticultural and viticultural culture in many ways. Not only in wine production, but also in architecture. Individual wine-growing buildings have always shown not only the building skills and possibilities of the owner, but also minor regional differences.
Návaznosti
DG16P02R017, projekt VaVNázev: Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě
Investor: Ministerstvo kultury ČR, Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě
VytisknoutZobrazeno: 18. 7. 2024 22:28