NEVRLÁ, Martina, Halina MATĚJOVÁ a Petr KACHLÍK. Když čteš, možná neztloustneš, aneb naučme se rozumět označování potravin-intervenční projekt zaměřený na označování potravin. Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis s.r.o., 2020, roč. 75, č. 4, s. 107-111. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Když čteš, možná neztloustneš, aneb naučme se rozumět označování potravin-intervenční projekt zaměřený na označování potravin
Název česky When you read, you may not get fat or let´s learn to understand food labelling
Autoři NEVRLÁ, Martina, Halina MATĚJOVÁ a Petr KACHLÍK.
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis s.r.o. 2020, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30300 3.3 Health sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky označování potravin;intervenční program;studenti
Klíčová slova anglicky food labelling;intervention programme;students
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 9. 4. 2021 08:52.
Anotace
Projekt podpory zdraví pro rok 2018 „Když čteš, možná neztloustneš, aneb naučme se rozumět označování potravin“ probíhal od dubna do června 2018. Cílem projektu bylo poskytnout informace o označování potravin studentům středních škol v Brně a pomoci jim získané poznatky používat při výběru potravin. Edukace se zúčastnilo celkem 410 studentů. V intervenované skupině se po intervenci statisticky významně zlepšily znalosti studentů u otázek zaměřených na teoretické znalosti o označování potravin, u otázek zaměřených na orientaci mezi značkami kvality potravin, a také v porozumění informacím na obalech potravin. Po intervenci si studenti statisticky významněji všímali složení potravin a výživových údajů uvedených na obalech potravin. Rovněž byl také zaznamenán statisticky významný rozdíl v častějším využívání výživových údajů ve srovnání s kontrolní skupinou. Vzhledem k celosvětově narůstajícímu počtu neinfekčních onemocnění hromadného výskytu včetně obezity je třeba preventivních opatření. Intervenční projekty podporující správnou volbu potravin mohou být jejich součástí.
Anotace anglicky
The health support programme for the year 2018 called "When you read, you may not get fat or let’s learn to understand food labelling" took place from April to June 2018. The aim of the programme was to provide information on nutrition labelling to secondary school students in Brno and help them to implement the gained knowledge when choosing food. 410 students were educated. The intervention caused a statistically significant improvement in knowledge after the education. Improvements were seen in the students’ understanding of theoretical questions about food labelling, quality marks and the information on food packaging. In the questions on the frequency of reading the particulars on food packaging it was found that the students noticed nutritional values more often after the education programme to a degree which was statistically significant. There was also found to be a statistically significant increase in the frequency of students’ use of the nutritional values on food packaging when choosing food. Since the occurrence of non-communicable diseases (including obesity) is rising worldwide, preventive measures are needed. Intervention programmes appear to be an appropriate option to motivate consumers to right choose of food.
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 22:45