SKALICKÁ, Veronika. Právo na osobní svobodu v kontextu ne/zákonných odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu. Online. In Pavel Kandalec, Jiří Valdhans. Dny práva 2019. 2020. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2020, s. 161-182. ISBN 978-80-210-9662-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Právo na osobní svobodu v kontextu ne/zákonných odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu
Název česky Právo na osobní svobodu v kontextu ne/zákonně nařízených odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu
Název anglicky Right to liberty in the context of un/lawfully ordered wiretaps and record of telecommunication operation
Autoři SKALICKÁ, Veronika (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2020. vyd. Brno, Dny práva 2019, od s. 161-182, 22 s. 2020.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14220/20:00121075
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-9662-2
Klíčová slova anglicky Right to liberty; right to privacy; wiretap; record of telecommunication operation; Code of Criminal Procedure; Charter of Fundamental Rights and Freedoms
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 1. 4. 2022 13:21.
Anotace
Právo na osobní svobodu jako jedno ze základních lidských práv bezpochyby protíná celé trestního řízení. Trestní stíhání může probíhat jen na základě zákona a zákonem stanoveným způsobem, obdobně tato skutečnost platí u odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Garance stíhání jen na základě zákona a zákonem stanoveným způsobem ve smyslu ustanovení čl. 8 odst. 2 Listiny základních práv a svobod působí generálním charak- terem a překračuje úzký rámec uvěznění a lze ji proto vztáhnout rovněž i na další zásahy do práv a svobod spojených s trestním stíháním, nejsou-li kryty speciálními garancemi. Jak se tedy vypořádat na první pohled s řádným odsouzením pachatele podle zákona, kdy jedním z usvědčujících a klíčových důkazů byly informace a skutečnosti získané na základě nařízeného odposle- chu a záznamu telekomunikačního provozu, nicméně na základě přezkumu u Nejvyššího soudu bylo konstatováno, že odposlechy nebo záznamem telekomunikačního provozu byl porušen zákon? Jedná se o zanedbatelnou problematiku nebo často se vyskytující problém? Byť je na první pohled odposlechy a záznamem telekomunikačního provozu omezováno přede- vším právo na soukromí, právo na osobní svobodu je s tímto institutem rovněž úzce spojeno.
Anotace anglicky
Right to liberty as one of the fundamental human rights undoubtedly inter- sects the all criminal proceedings. Criminal prosecution can only take place on the basis of the law and in the manner established by the law, this fact is in force to conviction for custodial sentence. Guarantee of criminal pros- ecution only by law and in the manner established by the law prescribed by Article 8 (2) of the Charter of Fundamental Rights and Freedoms has effect general character and goes beyond a framework of imprisonment. It is possible therefore also apply to other interference with rights and free- doms associated with criminal prosecution in case that they are not insured by special guarantees. How is possible to deal with the first point of view legitimate sentence and imprisonment, where one of the incriminating and key proof was the information and facts gained on the basis of ordered wiretaps and record of telecommunication operation. However, on the basis of review before the Supreme Court, it was pronounced that by ordered wiretaps and record of telecommunication operation was broken the law? Is this a inconsequential issue or a common problem? Although by wiretaps and record of telecommunication operation is primarily tie the right to pri- vacy down, the right to liberty is also intimately associated with this institute.
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 22:15