PROVAZNÍK, Jan. Věc Kotilainen a další proti Finsku (Pozitivní závazek k prevenci při ochraně života v případě střelby ve škole). Soudní judikatura. Přehled rozsudků Evropského soudu pro lidská práva. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2020, roč. 24., 1/2021, s. 64-73. ISSN 1212-2211.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Věc Kotilainen a další proti Finsku (Pozitivní závazek k prevenci při ochraně života v případě střelby ve škole)
Název anglicky Case Kotilainen and others v. Finland (Positive obligation to prevention in the frame of protection of life in case of school shooting)
Autoři PROVAZNÍK, Jan.
Vydání Soudní judikatura. Přehled rozsudků Evropského soudu pro lidská práva, Praha, Wolters Kluwer ČR, 2020, 1212-2211.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky ESLP; pozitivní závazek; střelba na škole, právo na život; účinné vyšetřování
Klíčová slova anglicky ECHR; positive obligation; school shooting; right to life; effective investigation
Změnil Změnil: JUDr. Jan Provazník, Ph.D., učo 325574. Změněno: 2. 2. 2021 11:53.
Anotace
Tento článek poskytuje shrnutí a komentář případu ESLP Kotilainen a ostatní proti Finsku. Představuje skutkové okolnosti případu, argumentaci stran i posouzení ESLP. Poté pokračuje komentářem, jak tento rozsudek zapadá do rámce judikatury ESLP ohledně práva na život, práva na účinné vyšetřování, pozitivních závazků k ochraně života při krizích jako je střelba na škole a také činí závěr o tom, jak tento případ může ovlivnit domácí právo.
Anotace anglicky
This article provides a summary of and a commentary to ECHR's case Kotilainen and others v. Finland. It presents the facts of the case, the argumentation of the parties as well as the ECHR's assessment. After that, it follows with a commentary on how this judgment fits within the ECHR's case law regarding right to life, right to effective investigation, positive obligation to protect human life when it comes to crisis such as school shooting and it also makes conclusions on how this case might influence domestic law.
VytisknoutZobrazeno: 22. 9. 2024 17:25