MICHALKA, Jozef, Andrea JANÍKOVÁ a Zdeněk KRÁL. Imunoterapie v léčbě klasického Hodgkinova lymfomu. Onkologie. 2020, roč. 2020, č. 5, s. 221-225. ISSN 1802-4475.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Imunoterapie v léčbě klasického Hodgkinova lymfomu
Název anglicky Immunotherapy in the treatment of classic Hodgkin lymphoma
Autoři MICHALKA, Jozef, Andrea JANÍKOVÁ a Zdeněk KRÁL.
Vydání Onkologie, 2020, 1802-4475.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky Hodgkinův lymfom, brentuximab vedotin, PD-1 inhibitory, nivolumab, pembrolizumab.
Klíčová slova anglicky Hodgkin lymphoma, brentuximab vedotin, PD-1 inhibitors, nivolumab, pembrolizumab
Změnil Změnila: Jitka Firešová, učo 112925. Změněno: 9. 2. 2021 11:39.
Anotace
Klasický Hodgkinův lymfom je v současnosti jedním z nejlépe léčitelných nádorů vůbec. Velká většina pacientů dosáhne po ukončení první linie onkologické léčby trvalé remise, a pokud ne, potenciálně kurativní mohou být i další linie. V případě selhání konvenčních terapeutických postupů na bázi chemoterapie a radioterapie je indikována léčba s inovativními léčivými přípravky; brentuximab vedotinem a PD-1 inhibitory, někdy souhrnně označovanými jako imunoterapie. Podobně jako v léčbě solidních nádorů, tak i v případě klasického Hodgkinova lymfomu se imunoterapie ukázala jako mimořádně účinná i u silně předléčených nemocných, navíc s příznivým profilem toxicity. Z tohoto důvodu je nyní snaha zařadit tyto léčiva i do časnějších fází onkologické léčby, případně kombinovat s jinými protinádorovými léky. Tento souhrn poskytuje stručný přehled dosavadních výsledků a současných indikací imunoterapie v léčbě klasického Hodgkinova lymfomu, a nakonec zmiňuje možnosti jejího budoucího využití v této indikaci.
Anotace anglicky
The classic Hodgkin lymphoma is nowadays one of the most treatable tumours of all. The majority of patients reach durable remission after completion of the first-line treatment, but even subsequent therapies can be potentially curative. In case of failure of the conventional treatment based on chemotherapy and radiation therapy, innovative therapy is indicated, namely brentuximab vedotin and PD-1 inhibitors, also called immunotherapy. Similarly to solid cancer therapy, immunotherapy seems highly effective, even in cases of the classic Hodgkin lymphomas with heavily pre-treated patients, in addition with a favourable toxicity profile. This is the reason why these drugs are being tested in earlier phases of cancer treatment, or combined with other anti-cancer drugs. This review provides a brief summary of therapy outcomes and current indications of immunotherapy in the treatment of the classic Hodgkin lymphoma and discusses possibilities of future therapeutic strategies.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 00:07