D 2020

Zamyšlení nad „subjektivitou robotů“

VONKOVÁ, Erika

Základní údaje

Originální název

Zamyšlení nad „subjektivitou robotů“

Název česky

Zamyšlení nad „subjektivitou robotů“

Název anglicky

Reflecting on the „Subjectivity of Robots“

Autoři

Vydání

Brno, 100 let R.U.R. Sborník. Brno, 100 let R.U.R. Sborník z konference na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, 11.září 2019, od s. 89-93, 5 s. 2020

Nakladatel

Masarykova univerzita

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Organizační jednotka

Pedagogická fakulta

ISBN

978-80-210-9687-5

Klíčová slova česky

Filosofie; fenomenologie; robot; subjektivita; svoboda;

Klíčová slova anglicky

Philosophy; Phenomenology; Robot; Subjectivity; Freedom;

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 4. 3. 2021 11:22, Dana Nesnídalová

Anotace

V originále

V první části textu autorka uvádí důvody, které v budoucnosti přinutí člověka vytvořit roboty, kteří budou obdařeni subjektivitou. V druhé části autorka vybírá z možných filosofických přístupů k vytváření subjektivity robota přístup fenomenologický. Představuje postupně svou konstrukci robotí subjektivity z pohledu inspirovaném Husserlem, Heideggerem a Sartrem. V závěru textu autorka dokazuje, že přístup inspirovaný Husserlem a Heideggerem by vedl k vytvoření robota nesvobodného, závislého na člověku. Naopak přístup inspirovaný Sartrem by vedl k vytvoření robota svobodného.

Anglicky

In the first part of the text, the author presents the reasons that in the future will make one create robots that will be endowed with subjectivity. In the second part the author selects a phenomenological approach from the possible philosophical approaches to the creation of robot subjectivity. She gradually presents her construction of robot subjectivity from a perspective inspired by Husserl, Heidegger and Sartre. At the end of the text, the author demonstrates that an approach inspired by Husserl and Heidegger would lead to the creation of a non-free, human-dependent robot. On the contrary, an approach inspired by Sartre would lead to the creation of a free robot.