MENIKDIWELA, Kanchana Rukmali, Asanka BULATHWATTE, Věra VOJTOVÁ a Buddhiprabha PATHIRANA. Facilitating individuals with specific learning disorders in Sri Lanka and Czech Republic. International Journal of Indian Psychology. Lunawada: REDSHINE Publication, roč. 9, č. 1, s. 442-455, 13 s. ISSN 2349-3429. doi:10.25215/0901.045. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Facilitating individuals with specific learning disorders in Sri Lanka and Czech Republic
Autoři MENIKDIWELA, Kanchana Rukmali, Asanka BULATHWATTE, Věra VOJTOVÁ a Buddhiprabha PATHIRANA.
Vydání International Journal of Indian Psychology, Lunawada, REDSHINE Publication, 2021, 2349-3429.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50302 Education, special
Stát vydavatele Indie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.25215/0901.045
Klíčová slova česky Česká republika; Srí Lanka; Specifické poruchy učení; Speciální vzdělávání
Klíčová slova anglicky Czech Republic, Sri Lanka, Specific learning disabilities/disorders, Special education
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 17. 3. 2022 13:23.
Anotace
Individuals with specific learning disorders often leave school with fewer qualifications and mostly become unemployed or economically inactive, if they are not sufficiently supported. In addition, they face numerous obstacles and challenges in their life due to their disability. Therefore, it is important to provide appropriate support to overcome their barriers in learning and to succeed in their lives. There is no sufficient expertise and services currently available in Sri Lanka to support individuals with specific learning disabilities effectively. Efforts to support the education of individuals with specific learning disabilities are underlined in the Czech Education Act and it can be identified that there are many effective services and facilities available for students with learning disabilities in the Czech Republic, compared to Sri Lanka. Consequently, this review article attempts to examine the health and special educational facilities and supportive services provided for individuals with specific learning disorders in Czech Republic and Sri Lanka with the intention of providing many valid recommendations for Sri Lanka to develop and improve the healthcare and special education systems for individuals with learning disabilities.
Anotace česky
Jedinci se specifickými poruchami učení často opouštějí školu s nižší kvalifikací a většinou se stávají nezaměstnanými nebo ekonomicky neaktivními, pokud nejsou dostatečně podporováni. Kromě toho čelí mnoha překážkám a výzvám ve svém životě kvůli svému postižení. Proto je důležité poskytnout vhodnou podporu k překonání jejich překážek v učení a k úspěchu v jejich životě. Na Srí Lance nejsou v současné době k dispozici dostatečné odborné znalosti a služby, které by účinně podporovaly jednotlivce se specifickým poruchami učení. Snahy o podporu vzdělávání osob se specifickým poruchami učení jsou vymezené v českém školském zákoně a v České republice je ve srovnání se Srí Lankou k dispozici mnoho účinných služeb a zařízení pro studenty s poruchami učení. Článek prezentuje komparaci speciální vzdělávací zařízení a podpůrné služby poskytované jedincům se specifickými poruchami učení v České republice a na Srí Lance s cílem poskytnout Srí Lance doporučení k rozvoji a zlepšení systémů zdravotní péče a speciálního vzdělávání pro osoby s poruchami učení.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 16:49