KAPOUNOVÁ, Zlata, Halina MATĚJOVÁ a Małgorzata LEBEDA. Dietní systém ve Spojených státech amerických. Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis s.r.o., roč. 76, č. 2, s. 28-30. ISSN 1211-846X. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dietní systém ve Spojených státech amerických
Název anglicky Therapeutic diets in USA
Autoři KAPOUNOVÁ, Zlata (203 Česká republika, garant, domácí), Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Małgorzata LEBEDA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis s.r.o. 2021, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00121333
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky léčebné diety; manuál nutriční péče; USA
Klíčová slova anglicky therapeutic diets; Nutrition Care Manual; USA
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 29. 3. 2022 10:20.
Anotace
Stručně je představeno dvacet základních terapeutických diet uvedených v Manuálu nutriční péče a jejich hlavní charakteristiky a role americké Akademie výživy a dietetiky (AND). Diety jsou AND průběžně aktualizovány podle současných poznatků založených na důkazech. Pro jednotlivé diety je doporučeno používat jednotnou oficiální terminologii, kterou zavedla AND v rámci procesu nutriční péče. Velký důraz je kladen na individualizaci a liberalizaci (rozvolňování) diet a také na etnické, kulturní a náboženské preference pacientů při předpisu konkrétní diety.
Anotace anglicky
The twenty basic therapeutic diets listed in the Nutritional Care Manual and their main characteristics are in short introduced, as well as the role of the American Academy of Nutrition and Dietetics (AND). Diets are updated according to current evidence-based knowledge. Uniform official terminology for diets established by AND within the Nutrition Care Process is recommended. Great emphasis is placed on individualization and liberalization during the therapeutic diet order, as well as on the ethnic, cultural and religious preferences of patients.
Návaznosti
MUNI/A/1608/2020, interní kód MUNázev: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu III
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu III
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 12:45